Cum sa plantezi un nuc

Cum sa plantezi un nuc

Livezile de nuci se extind cu rapiditate in Romania. Asta, in principal, deoarece comertul cu nuci reprezinta o afacere profitabila. Exista 3 moduri de a creste nuci in gospodaria proprie: prin introducerea semintelor din nuca in pamant, prin cumpararea puietilor de pepiniera(metoda mai costisitoare) si prin insamantarea directa a nucilor(fructelor) in solul fertil.

Astazi, iti prezentam modalitatea de plantare a nucului prin introducerea fructelor sanatoase in sol.

Pasi:

1. Alegerea semintelor pentru plantat. E poate cea mai dificila etapa din acest proces. Dureaza cateva luni bune. Asa ca ai nevoie de rabdare!
Toamna, cand nucile incep sa cada din copac, alege semintele din care vor rasari urmatorii pomi. Specialistii recomanda sa iei nucile direct din pom. Alege-le pe cele care inca mai au coaja verde. Ai grija, sa nu strici coaja in timpul culesului! De asemenea, culege nucile purtand manusi impermeabile. Altfel, te vei murdari si chiar irita pe maini.

2. Nu cumpara nuci de la magazin. Daca nu ai nicio sursa in apropiere, nu da buzna in magazinul de specialitate. Acestea , cel mai probabil, nu vor avea umiditatea necesara pentru a germina. Si chiar daca o fac, sunt obtinute de la un hibrid sau un soi adaptat la un climat diferit, ceea ce garanteaza esecul.
Poti culege viitoarele seminte de pe o raza de maxim 160 km, pentru ca specia folosita sa fie cat mai adaptata conditiilor climatice specifice din zona aleasa pentru plantare. in schimb, nucile de la un magazin alimentar nu vor avea umiditate necesara pentru a germina.

3. Elimina coaja verde (optional). Poti obtine nuci atat din semintele cu coaja verde, cat si din cele care nu prezinta coaja. Cei mai multi gradinari aleg sa elimine coaja pentru a testa calitatea semintei, dar si pentru a le manevra mai usor. Pentru a indeparta coaja verde mult mai usor este indicat sa pui nucile intr-o galeata cu apa si sa le tii pana cand invelisul exterior este moale la atingere. Daca s-a uscat coaja, n-o mai poti elimina, iar asta ar putea ingreuna procesul de rasarire.

4. Pastreaza nucile peste iarna intr-un mediu umed. Perioada de pastrare intr-0un astfel de mediu e cuprinsa intre 90 si 120 zile, in functie de soi. Pastrarea nucilor intr-un mediu umed si racoros se numeste stratificare si se poate face in doua feluri:

– pentru cantitati mici- depozitarea nucilor se poate face fie intr-o punga de plastic si amplasarea lor in frigider, fie folosind muschi de turba umed sau nisip umed. Locul unde alegi sa depozitezi nucile trebuie sa aiba o temperatura cuprinsa intre 3 si 5 grade Celsius.

– pentru o cantitate mai mare de nuci sapa o groapa in sol, cu o adancime de la 0,3 la 0,6 metri. Pune aici semintele in straturi, astfel: un strat de nuci, urmat de unul de nisip umed, frunze sau mulci, apoi alt strat de nuci si tot asa pana cand se umple groapa.

5. Nucii sunt favorizati de solul fertil, bine drenat. In primavara, dupa ce solul s-a dezghetat, scoate nucile din mediul umed si rece; semintele trebuie scoase din mediul respectiv cu cel putin o saptamana inainte de plantare. Dupa aceasta perioada, acestea prezinta un mic lastar care se dezvolta prin centrul semintei. Asigura-te, inainte de plantare, ca ai ales solul cel mai bun pentru ca nucul sa se dezvolte. Solul fertil, bine drenat reprezinta solutia optima. Evita pantele abrupte, varfurile, solul pietros si solul cu cantitati mari de argila. Nucul este suficient de versatil, cand vine vorba de pH-ul solului. Prefera un sol cu un pH de 6 si 6,5 pH-ul, dar se poate accepta si un pH cuprins intre 5 si 8.

6. Elimina plantele existente pe teren si pregateste locul. Pentru suprafetele mici este suficient sa folosesti o cazma. Pentru o livada extinsa, ia in calcul sa faci o lucrare cu un cultivator. Eliminarea buruienilor este importanta pe toata perioada de rasarire a plantelor, deoarece acestea concureaza pentru aceleasi elemente nutritive.

7. Plantarea. Pentru plantare fa gauri de aproximativ 5-7,5 cm adancime si fixeaza nucile in pozitie laterala, cu lastarul pozitionat in sus, dupa care pune deasupra pamantul scos din groapa. Daca vrei sa pui mai multi nuci in gradina, trebuie sa lasi o distanta intre seminte de 3-3,7 metri. Apoi, tot ce iti ramane de facut e sa astepti sa rasara primul nuc din seminte si sa te ingrijesti ca nu cumva terenul sa fie invadat de buruieni.

Succes!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Negresele sunt unele dintre cele mai populare prajituri din Romania. Se fac destul de repede si nu...
Vrei sa faci ceva dulce, dar n-ai mult timp la dispozitie si poate nici mare chef? Daca...
Tinctura este un medicament obtinut prin dizolvarea in alcool sau in eter a elementelor active dintr-o planta...