Cum se usuca merele?

Cum se usuca merele?

Uscarea merelor este o metoda usoara de conservare a acestora.

Iata cum se fac merele uscate:

Ingrediente

- Mere
- Suc de lamaie si de ananas (optional)
- Apa
- Scortisoara, nucsoara sau cuisoare (optional)

1

Spalarea merelor si scoaterea cotorului
Spalati merele si nu le curatati de coaja, deoarece aceasta adauga un plus de savoare si contine multe fibre.

Scoateti cotorul merelor si indepartati partile afectate de viermi sau stricate. Exista aparate speciale de indepartat cotorul, insa puteti sa le taiati si cu un cutit.

Taiati merele in felii circulare sau de semicerc, dupa preferinta.

Inmuiati feliile intr-o solutie, care le va impiedica sa se innegreasca. Solutia se obtine din suc de lamaie, de ananas si apa. Sucul de ananas nu este obligatoriu, insa face merele mult mai dulci, dupa uscare.

Daca doriti, puteti presara condimente pe feliile de mere. Dupa preferinta puteti opta pentru scortisoara, cuisoare sau nucsoara, insa acestea sunt optionale.

2

Uscarea merelor
Metoda 1. In cuptor
Setati cuptorul la 93.3ºC.  
Puneti feliile de mere pe o tava, acoperita cu hartie de copt. Aveti grija ca feliile sa nu se suprapuna, deoarece se vor lipi in timp ce se usuca.
Puneti tava in cuptor si coaceti feliile de mere timp de o ora, apoi scoateti tava si intoarceti feliile de mere. Reintroduceti tava in cuptor pentru inca o ora, daca doriti ca feliile de mere sa fie putin crocante si pentru 2 ore, daca va plac foarte crocante.
Opriti cumptorul, dar lasati merele inuntru. Intredeschideti usa si lasati merele la racit in cuptor. Dupa o ora sau doua cuptorul se va racit complet si abia apoi puteti scoate merele.

3

Metoda 2. La soare
Puneti feliile de mere pe niste tavi cu margini ridicate, pe care ati aplicat in prealabil hartie de copt.
Puneti merele la soare, intr-o zi calda sau torida, acoperindu-le cu tifon, pentru a le proteja de insecte. Seara, inainte de roua, duceti tavile cu mere in casa, pentru a evita formarea mucegaiului si puneti-le intr-un loc uscat.
Intoarceti feliile de mere, cel putin o data pe zi, pentru ca ambele parti sa se usuce uniform.  
Tineti merele la soare cel putin 2 zile, pentru a se usca complet, apoi puneti-le in pungi de hartie maro si atarnati-le intr-un loc uscat si aerat.

4

Metoda 3. Cu ajutorul unui aparat de deshidratat fructe
Aranjati feliile pe raftul de uscare a unui aparat de deshidratare, fara ca acestea sa se atinga.
Porniti aparatul si setati temperatura la 60ºC. Uscarea merelor va dura intre 12  si 24 de ore, in functie de soi si de grosimea feliilor.
Scoateti feliile dupa ce s-au uscat si depozitati-le in recipiente cu inchidere etansa, pentru a le putea savura oricand doriti.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

O alimentatie echilibrata trebuie sa contina neaparat fibre, vitamine, minerale si alti nutrienti. Iata 10 alimente hranitoare,...
Constipatia este o afectiune digestiva foarte comuna, care afecteaza persoanele de toate varstele si care se manifesta...
Inul se poate consuma sub forma de ulei, cat si sub forma de seminte. Folosit in dieta...