Greseli care iti pot distruge hainele

Greseli care iti pot distruge hainele

Chiar daca citesti cu atentie instructiunile de pe etichetele hainelor si respecti toate regulile de spalat si de calcat, tot exista posibilitatea ca, accidental, sa strici articolul preferat. De exemplu, felul in care porti si dezbraci un tricou va influenta durata de viata a acestuia. Am analizat greselile tipice pe care oamenii le comit cand vine vorba de garderoba lor. Exista, din fericire, solutii!

Greseli care iti pot distruge hainele:

1. Purtarea unui rucsac. Unele haine , cu predilectie cele din lana, bumbac, acril si poliester, se pot deteriora dintr-un motiv la care probabil nu te-ai gandit vreoadata. Purtarea rucsacului/ gentii si chiar a altor haine peste ele. Practic, tesaturile se freaca unele de altele, ceea ce poate strica articolul( scamosare).

2. Pulverizarea parfumului pe haine. De obicei , parfumul nu pateaza hainele. Totusi, exista anumite ingrediente din parfumuri ce pot decolora tesaturile. Pentru a evita aceasta neplacere, aplica mai intai sa parfum pe piele. Imbraca-te doar dua ce pielea s-a uscat. Spalarea regulata ajuta la eliminarea petelor proaspete de parfum de pe haine:

- clateste inainte pata cu apa rece;

- pentru a elimina petele vechi, amesteca parti egale de glicerina si apa;

- aplica amestecul obtinut pe pata;

- lasa solutia sa actioneze circa o ora;

- spala articolul la masina.

3. Calcarea hainelor din celofibra pe exterior. Haine din acest material nu se calca, de obicei! In niciun caz, nu se calca pe exterior, deoarece se deterioreaza iremediabil. In cazul in care vrei sa calci un astfel de articol, fa-o pe interior! Cum spuneam unele haine din celofibra nu se calca, asa ca ar fi bine sa verifici eticheta!

4. Sortarea rufelort doar dupa culoare. E recomandat sa sortezi rufele nu numai dupa culoare, ci si dupa tipul de tesatura. Tesaturile groase pot deteriora tesaturile mai subtiri. Asadar, nu este cea mai buna idee sa speli lenjeria de pat impreuna cu si lenjeria intima sau tricourile si blugii cu bluze si camasi!

5. Spalarea eronata a hainelor inchise la culoare. Hainele in culori inchise nu trebuie spalate cu apa fierbinte, deoarece se pot decolora! Spala astfel de articole la temperatura scazuta si pe cel mai scurt ciclu. De asemenea, e recomandat sa folosestidetergent lichid; cel solid s-ar putea sa nu se dizolve complet in apa rece. Un alt sfat pentru pastrarea in bune conditii a acestor haine este sa le intorci pe dos inainte de spalare si sa le usuci in acelasi mod!

6. Spalarea rara a blugilor din denim. Spalarea freventa a hainelor duce la deteriorare. La fel si spalarea rara! De exemplu, fibrele blugilor din bumbac 100% se relaxeaza in timpul purtarii, ducand la largirea blugilor in timp Spalarea regulata previne aceasta neplacere. Poti micsora denimul spalandu-l in apa foarte fierbinte.

7. Inmuierea prea lunga. Inmuierea ajuta la scoaterea petelor dificile. Totusi, nu lasa hainele la nesfarsit in lighean! Daca stau prea mult la inmuiat, hainele se pot decolora si chiar deforma! Dantela, de exemplu, ar trebui inmuiata doar 2-3 minute, in timp ce matasea si lana pot fi trecute prin acest proces pana la 30 minute. Bumbacul si alte tesaturi mai putin delicate se pot inmuia maximum o ora.

8. Folosirea rolei adezive pentru scame. Acest accesoriu indeparteaza parul de pe haine, dar nu e chiar inofensiv! El lasa un reziduu de adeziv sintetic pe tesatura, care atrage si mai multe fire de par si praf. Acest reziduu poate provoca, de asemenea, decolorarea hainelor. Este de preferat sa folosesti o perie din materiale naturale in locului rolei!

9. Scoaterea tricoului pe gat. Tricourile se deformeaza rapid, daca sunt scoase pe gat. Procesul e ireversibil. De aceea, te sfatuim sa dai josul tricoul, incepand din partea de jos. Apuca-l de laterale cu mainile incurcisate , apoi ridica-l spre partea superioara, pana cand il scoti. Nu ii vei mai largi, astfel, in zona gatului.

10. Calcarea hainelor de in, cand sunt in stare uscata. Articolele din in nu se calca atunci cand sunt uscate! De ce? Se deterioreaza rapid. Varianta potrivita: stropeste cu apa articolul de in, cu 5-10 minute inainte de calcare, mai ales in zona gulerului, la mansete si la buzunare. Inainte de purtare, lasa imbracamintea din in sa se usuce un sfert de ora. Altfel, se va increti din nou.

Citeste si: Greseli frecvente facute in cabina de proba

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om matur a tinut in maini haine purtate, intrebandu-se daca mai pot fi imbracate o data...
Cum poti afla care este tipul tau de culoare astfel incat sa arati mereu eleganta si la...
imbratiseaza-ti varsta! Doar pentru ca ai 60 ani, nu inseamna ca trebuie sa te imbraci demodat si...