De ce este indicat consumul de peste?

Multa lume se intreaba ce peste sa aleaga dintre cel salbatic si cel de crescatorie.

In timp ce pestele salbatic traieste in ape contaminate cu mercur, pestele de crescatorie are un gust mai fad si este adesea crescut cu substante chimice care influenteaza negativ sanatatea.

In ciuda acestor inconveniente, pestele proaspat pescuit din apele din Romania si somonul sunt surse importante de nutrienti. Conform unui nou studiu, pestele prelungeste viata cu aproximativ doi ani, de aceea trebuie consumat cel putin o data pe saptamana.

Poti consuma pastrav de apa dulce, stiuca, morun sau caras daca urmezi o dieta speciala, dar daca vrei sa traiesti mai mult, cauta pesti bogati in acizi grasi esensiali cum sunt somon, hering, macrou, sardele si ton.

Conform cercetatorilor americani de la Universitatea Harvard  si de la Universitatea de Stat din Washington. adultii in varsta care mananca peste cu regularitate beneficiaza de o reducere cu pana la 27% a riscului general de mortalitate si de o reducere cu aproximativ 35% a riscului de mortalitate cauzat de maladiile cardiovasculare.

In concluzie, pestele bogat in omega 3 trebuie sa fie prezent in alimentatia fiecarei persoane mai mare de 65 de ani care nu vrea sa riste un atac cerebral, dar si in alimentatia altor categorii de persoane care vor sa aiba parte de seleniu, calciu si potasiu.

Gatit fiert, la gratar sau la cuptor in combinatie cu o salata de cruditati asezonata cu ulei de masline si lamaie, pestele constituie un adevarat rasfat culinar pentru orice categorie de varsta.

Alege peste proaspat de apa dulce sau sarata si consuma-l fara piele daca vrei sa beneficiezi impreuna cu familia ta de o viata lunga. Iata si cateva retete de peste ce iti pot servi ca sursa de inspiratie.