Ce se intampla in organism dupa ce devii vegan

Ce se intampla in organism dupa ce devii vegan

Traim intr-o societate in care tot mai multi oameni devin vegani! Acest tip de alimentatie va determina schimbari in organismul tau. Unele vor fi pozitive, altele vor avea un impact nedorit. Despre toate acestea, in materialul urmator.

Avantajele si dezavantajele unei diete vegane:

1. Poti dormi mai bine. Veganii mananca alimente mai fibroase si mai putin bogate in grasimi saturate. Nu acelasi lucru se poate spune despre omnivori sau despre vegetarieni. Un studiu recent a relevat faptul ca dieta vegana poate fi reteta perfecta pentru un somn bun. Cu o dieta pe baza de plante, alimentezi organismul cu carbohidrati mai complexi care stimuleaza eliberarea de serotonina, ceea ce inseamna un somn linistit. Practic, consumul de alimente cu amidon, cum ar fi orezul si cartofii inainte de somn, te va ajuta sa dormi.

2. Ai putea sa slabesti. Mai multe studii au aratat ca dieta vegana influenteaza greutatea corpului. Intr-un asemenea studiu, atat adultii, cat si copiii vegani au consumat mai putine proteine, colesterol si grasimi saturate. Se pare ca, in medie, copiii care au urmat dieta vegana au slabit 3,1 kg!

3. Activitatea hormonala s-ar putea schimba. Soia este un bun inlocuitor al carnii, insa excesul creeaza probleme. O alimentatie cu prea multa soia poate perturba glanda tiroida, care este responsabila pentru controlul si echilibrul hormonilor. Din acel moment, se pot instala dezechilibre. Asadar, cauta si alte surse de proteine, chiar daca esti vegan!

4. Articulatiile sunt mai putin inflamate. Alimentele precum untul, branza si burgerii pot provoca inflamatia articulatiilor, deoarece sunt bogate in grasimi saturate. Noi cercetari arata ca o dieta pe baza de plante poate lupta impotriva simptomelor artritei reumatoide. Explicatiile: vei manca mai putine grasimi saturate, iar alimentele respective au capacitatea de a reduce inflamatiile!

5. Gustul se schimba. Trecerea de la o alimentatie omnivora la una vegana va modifica perceptia la nivelul pupilelor gustative. Mai exact, odata ce incepi sa mananci vegan, s-ar putea sa descoperi ca anumite plante pe care le detestai sunt, de fapt, gustoase si de preferat!

6. Te balonezi mai des. Consumul de legume in exces( broccoli, varza de Bruxelles, etc) poate duce la acumularea de gaze in stomac si in intestine. Te vei simti mai balonat/a, deoarece corpul nu poate procesa toate fibrele. Prin urmare, este recomandat sa bei multa apa, daca esti pe o dieta vegana. Astfel, vei stimula digerarea alimentelor.

7. Piele mai sanatoasa. Studiile sugereaza ca dietele pe baza de plante pot elimina acneea si pot imbunatati sanatatea pielii, in general. Lactatele au impact negativ asupra pielii, din cauza hormonilor si steroizilor prezenti in mod natural in ele.

8. Mirosul pielii se schimba. Consumul de carne poate duce la eliberarea de toxine cu miros puternic la nivelul pielii. La fel si consumul unor legume cu continut ridicat de sulf, cum ar fi varza si ceapa. Cand dieta include multe dintre aceste legume, transpiratia si respiratia pot avea un miros neplacut.

9. Mai multa energie. Se pare ca o dieta vegana poate creste nivelurile de energie din corp. Plantele sunt mai usor de digerat, ceea ce inseamna ca organismul nu este atat de suprasolicitat. Cand sistemul digestiv e suprasolicitat, te vei simti letargic, vei avea un nivel scazut de energie. O dieta vegana poate insemna, prin urmare, ca nivelul tau de energie este mai mare. Practic, vei fi mai activ si mai productiv pe timp de zi.

10. Oasele se pot fractura mai usor. O dieta vegana presupune un nivel mai scazut de calciu si vitamina D in organism; una mult mai scazuta, in orice caz, decat la omnivori si vegetarieni. Acest fenomen creste riscul de osteoporoza. Densitatea oaselor este mai mica si se pot fractura mai usor, potrivit unui nou studiu realizat in cadrul Universitatii Oxford. Specialistii spun ca acest risc apare din cauza IMC-ului(indice de masa corporala) mai mic pe care il au vegani. Astfel, fracturile la nivelul soldurilor, mainilor si picioarelor pot aparea mai frecvent decat la non-vegani.

Citeste si: Cum sa slabesti peste 50 kilograme intr-un an! Reteta acestui om nu include o dieta drastica

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Exista anumite mituri alimentare care, in loc sa ne protejeze, mai rau ne fac. Altfel spus, stim...
Ai cumparat o bucata de branza fara sa o gusti si acum ti se pare prea sarata?...