Cum sa te mentii SANATOS. Consuma rosii

Cum sa te mentii SANATOS. Consuma rosii

Rosiile nu lipsesc de pe mesele romanilor. Si e tare bine ca se intampla asa! Pe langa gustul minunat, aceste fructe speciale ofera si multe beneficii organismului uman.

Rosia este denumita de specialisti aliment functional, deoarece face mai mult decat sa furnizeze nutrienti de baza. Iata ce beneficii aduc rosiile in corpul uman:

1. Previn cancerul. Rosiile sunt o sursa bogata de antioxidanti(vitamina A, vitamina C, licopen). Mai multe studii au arata ca tomatele previn mai multe forme de cancer: pulmonar, ovarian, de stomac, de prostata, colocteral, de esofag si de col uterin.

2. Intaresc oasele. Calciul si vitamina C din rosii sunt benefice pentru vindecarea si consolidarea oaselor. Lipsa de licopen din dieta unei femei aflate la menopauza este strans legata de aparitia osteoporozei. Licopenul imbunatateste masa osoasa, asa ca nu ezita sa consumi rosii.

3. Mentin pielea sanatoasa. Vitamina C si betacarotenul din rosie sunt vitale pentru colagen, sistemul de sprijin al pielii. Practic, aceasta vitamina previne afectiunile provocate de razele solare si de poluare. De asemenea, licopenul din rosie face pielea mai putin sensibila la razele UV. Astfel, ridurile isi fac mai greu aparitia pe frunte.

4. Regleaza zaharul din sange. Rosiile contin crom, un metal ce ajuta la reglarea zaharului din sange.

5. Previn bolile de inima. Fibrele, potasiul, vitamina C si colina( amina care face parte din complexul vitaminei B,) din rosii, sunt aliati ai inimii. Acestea ajuta la scaderea colesterolului. Consuma rosii si poti preveni atacul de cord, dar si accidentul vascular cerebral.

6. Lupta cu depresia. Acidul folic din rosii previne formarea excesului de homocisteinau. Un astfel de exces interfereaza cu producerea de serotonina, dopamina, noradrenalina care regleaza starea de spirit, somnul si apetitul.

7. Imbunatatesc vederea. Vitamina A din rosii imbunatateste vederea si previne orbirea de noapte. Conform unui studiu, un consum echilibrat de rosii poate reduce riscul de degenerescenta maculara, o boala grava si ireversibila a ochilor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Virusul rasucirii frunzelor de tomate(beet curly top virus on tomato – BCTV) este o viroza periculoasa, care...
Rosiile proaspete, mai ales soiurile de vara, trebuie consumate destul de repede, deoarece se strica! Cel putin,...
Rosiile sunt printre cele mai populare fructe din lume. Da! Sunt fructe, chiar daca, cei mai multi...