Cum te ajuta macrisul. Beneficii nebanuite!

Macrisul este o planta cu foarte multe calitati medicinale si culinare. Din pacate, a cam fost uitat de romani. Asa ca , azi, iti amintim la ce ne ajuta aceasta planta minunata.

Ce contine macrisul - frunzele au mult acid oxalic(de aici gustul acrisor), clorofila, vitamine(in special, C) si fier.

La ce-l folosim

- in bucatarie - salate, supe, borsuri, piureuri.

- in medicina naturista, ca digestiv, depurativ, diuretic, laxativ, antiscorbutic.

Este indicat in afectiuni pulmonare, astm, sensibilitate gastrica, atrita, guta, reumatism, calculi renali si colici nefritice.

Reteta supa-crema de verdeturi

Ingrediente:

- frunze macris,

- stevie,

- loboda,

- spanac,

- praz,

- leurda,

- radacinoase.

*Cantitatile de verdeturi se folosesc dupa propria dumneavoastra apreciere.

Mod de preparare:

- opareste frunzele cu apa fierbinte, fierbe leguminoasele, amesteca-le pe toate intr-un blender, cu apa in care au fost fierte sau oparite.

- adauga sare, dupa gust.

Se serveste calda, cu verdeata proaspat tocata deasupra. Aceasta supa este un excelent laxativ natural.

Decoct

- poti prepara si un decoct din radacina de macris, radacina de turita mare si varfuri inflorite de urzica alba.

- pune 30 grame la doi litri de apa, lasa la fiert pana ce apa scade la jumatate, adauga doua grame de scortisoara pisata si infuzeaz-o timp de o ora.

- strecoara amesteculsi consuma doua cani pe zi. Are efect diuretic, depurativ si contra leucoreei.

Cataplasmele cu frunze fierte de macris se pot aplica pe abcese, furuncule, pustule.