Cum sa recunosti rosiile tratate cu chimicale pentru a creste mai repede

Rosiile sunt fructe delicioase, care nu trebuie sa lipseasca de pe masa ta, mai ales in sezonul cald. Din pacate, nu tot ce gasesti in pietele autohtone e sanatos! Exista tomate crescute artificial pentru a creste mai repede. Spre exemplu, rosiile romanesti care apar pe tarabe inca din luna mai ori chiar mai devreme ar trebui sa se gaseasca abia din luna...iunie!

Cum sa recunosti o rosie tratata chimic pentru a creste mai repede:

- rosia are varf ascutit(mucron). Soiul poate genera acest varf ascutit. Insa astfel de soiuri sunt rare. Astfel, mucronul poate fi rezultatul stimulentelor(substante de polenizare/maturare);

- aspectul interior al rosiei. Daca tomata prezinta un cep lemnos, iar pe calota exista un tesut de un rosu neuniform, inseamna ca a fost maturata fortat;

- semintele. Daca rosia prezinta un lichid vascos, iar alveolele in care se afla semintele sunt dispuse neuniform, inseamna ca acea rosie a fost tratata chimic in exces.

- albul din interior arata faptul ca rosia nu e coapta suficient.

Ce substante chimice se folosesc pentru cresterea fortata a rosiei:
- erbicid 2,4 D. Aceasta substanta(compus fenoxiclorinat, o auxina sintetica, din clasa regulatorilor de crestere a plantelor) se aplica direct pe floarea plantei pentru polenizare, in lipsa polenizatorilor naturali. 2,4D este erbicidul care determina aparitia mucronului la rosie.

- hormoni de crestere (Ethrel este printre cei mai utilizati);

- aceste substante sunt interzise in Romania, insa se gasesc pe piata…Multi producatori le folosesc, dintr-un motiv lesne de inteles: graba de a scoate produsele pe tarabe!

Ce se intampla cu rosia crescuta fortat:

- gust modificat. Gustul natural se pierde. Rosia tratata chimic va avea un gust mai putin intens decat rosia crescuta in mod natural.

- proprietatile nutritive sunt reduse sau chiar anihilate.

- pericol pentru sanatate. Consumul de rosii tratate chimic peste masura poate provoca reactii adverse precum greata si varsaturile.

Citeste si: Cum sa ingrijesti ROSIILE. Aplica metoda FIRUL DE CUPRU!