Top 10 Vitamine benefice pentru femei

Top 10 Vitamine benefice pentru femei

Indiferent de varsta, greutate sau nivel de activitate, femeile trebuie sa consume o gama variata de vitamine, pentru a fi sanatoase si pentru a preveni diferite boli.

Iata 10 vitamine benefice pentru femei:

1. Vitamina A detine proprietati antioxidante si ajuta la intarirea oaselor, dintilor, tesuturilor moi, a pielii si a membranelor mucoase, reducand riscul aparitia bolilor cronice, imbunatatind vederea, incetinind procesul de imbatranire si intarind sistemul imunitar.

Alimentele bogate in vitamina A sunt: morcovii, pepenele galben, dovleacul, caisele, rosiile, pepenele verde, brocoli, piersicile, gogosarii, spanacul, ouale, ficatul, laptele si cerealele fortificate.

2. Vitamina B2 este esentiala pentru sanatate, pentru o crestere normala si pentru metabolism, ajutand la intarirea sistemului imunitar si reducand anxietatea, stresul si oboseala. Deficitul de vitamina B2 poate cauza ulceratii bucale, craparea buzelor, uscarea parului, aparitia ridurilor si mancarimi la nivelul pielii.

Alimentele bogate in vitamina B2 sunt: organele de animale, branza, iaurtul, legumele cu frunze verzi, ouale, cerealele, cerealele integrale, soia, migdalele, nucile si ciupercile.

3. Vitamina B6 este esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar, ajutand la producerea de hormoni si chimicale cerebrale, care reduc riscul aparitiei depresiei, bolilor cardiace si a pierderilor de memorie.

Alimentele cu un continut ridicat de vitamina B6 sunt: cerealele fortificate, avocado, bananele, carnea, fasolea, pestele, fulgii de ovaz, nucile, semintele si fructele uscate.

4. Vitamina B7 este necesara pentru cresterea celulelor si sintetizarea acizilor grasi si asigura sanatatea glandelor sudoripare, a parului si a pielii. Deficitul de vitamina B7 poate cauza deteriorarea parului, diferite disfunctii cardiace, letargie, anemie si depresie.

Alimentele bogate in vitamina B7 sunt: pestele, cartofii dulci, migdalele, bananele, pepenele galben, fructele galbene, legumele cu frunze verzi, lintea, orezul brun, galbenusurile, soia, laptele, branza, iaurtul si nucile.

5. Vitamina B9 este esentiala pentru prevenirea bolilor cardiace, a hipertensiunii, a bolii Alzheimer, a depresie, a cancerului si a pierderilor de memorie.

Alimentele cu continut ridicat de vitamina B9 sunt: legumele cu frunze verzi, sucul de portocale, sparanghelul, pepenele galben, leguminoasele, fasolea si ouale.

6. Vitamina B12 este esentiala pentru sanatatea femeilor, deoarece vegheaza la buna functionare a metabolismului, asigurand o diviziune celulara corecta si o sintetizare normala a proteinelor, prevenind, totodata bolile cardiace, pierderile de memorie si aparitia anemiei.

Cele mai bune surse de vitamina B12 sunt: ouale, branza, pestele, carnea, laptele, iaurtul si cerealele.

7. Vitamina C este ajutorul de nadejde a sistemului imunitar, asigurand o serie de beneficii pentru sanatatea femeilor. Aceasta vitamina grabeste procesul de vindecare, ajuta la refacerea tesuturilor si reduce aparitia mai multor tipuri de cancer, a bolilor de inima si a problemelor de la nivelul tesuturilor.
Alimentele bogate in vitamina C sunt: ardeiul gras, patrunjelul, conopida, citricele, capsunile, brocoli si papaya.

8. Vitamina D topeste grasimile si ajuta la absorbtia corecta a calciului in organism, jucand un rol important in pastrarea sanatatii oaselor. Aceasta vitamina reduce riscul aparitiei sclerozei, a artriteti reumatice si a mai multor tipuri de cancer.
Expunerea la soare, timp de 10-15 minute, asigura doza necesara de vitamina D, de care organismul uman are nevoie pentru o buna functionare. De asemenea puteti lua vitamina D din: peste gras, lapte, ficat si oua.

9. Vitamina E detine proprietati anti-imbatranire, luptand impotriva deteriorarii celulare si prevenind bolile cardiace, cataracta, pierderile de memorie si aparitia mai multor tipuri de cancer, fiind esentiala pentru sanatatea unghiilor si a parului.

Alimentele bogate in vitamina E sunt: germenii de grau, alunele de padure, migdalele, spanacul, margarina, uleiul de porumb, uleiul din ficat de cod, untul de arahide si uleiul de floarea-soarelui.

10. Vitamina K joaca un rol important un intarirea oaselor si asigura coagularea corecta a sangelui, reducand riscul aparitiei bolilor cardiace si veghind la buna functionare a sistemului imunitar.

Cele mai bune surse de vitamina K sunt: cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, uleiul de soia si uleiul de peste.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei sa iti intaresti imunitatea in mod natural? Doresti sa arati mereu tanar/a? Daca da, atunci acest...
Deficienta de vitamina este mult mai prezenta la inceput de primavara. Fara necesarul de vitamine, ne simtim...
Consumul de fructe si legume nu iti asigura o viata sanatoasa, daca nu stii cum sa profiti...