Cum sa ai grija de un hamster?

Cum sa ai grija de un hamster?

Daca te-ai decis sa achizitionezi un hamster ca si animal de companie, trebuie sa te gandesti bine daca este o alegere potrivita.

Hamsterii sunt usor de ingrijit, dar, in ciuda acestui fapt, ei au niste obiceiuri cu care nu se poate acomoda oricine.

Ce trebuie sa stii despre un hamster inainte de a cumpara unul?

- Hamsterii nu sunt potriviti pentru persoanele matinale. De exemplu, aceste micute rozatoare sunt nocturne. Deci, daca esti o persoana matinala, probabil zgomotele produse de hamster noaptea te vor deranja, mai ales daca are nevoie de companie.

- Specii de hamsteri.

a) Printre hamsterii folositi ca animale de companie, cei mai cunoscuti sunt hamsterii din Siria numiti si hamsteri aurii sau ursuleti de plus, adorati de majoritatea iubitorilor de animale.

Hamsterii sirieni au fire posesiva si, pentru ca sunt egoisti nu prea sunt incantati sa isi imparta teritoriul cu cineva. Daca ai doi hamsteri de acest tip si ii pui sa convietuiasca in aceeasi cusca, te poti astepta sa izbucneasca o lupta in orice moment.

b) Din cealalta categorie fac parte hamsterii pitici din Rusia, mai mici decat hamsterii sirieni si mai sociabili. Le place compania celorlalti hamsteri, de cand sunt pui si pana la varsta adulta.

Indiferent ce tip de hamster alegi, vei realiza ca ingrijirea lor decurge similar in ambele cazuri.

Cum sa ai grija de un hamster?

Atitudine si examinare. Cu siguranta vei dori sa alegi un hamster sanatos, iar ca acest lucru sa ti se indeplineasca, trebuie sa urmaresti cum se comporta hamsterul de care esti interesat. Daca animalul este tacut si pare timid, atunci trebuie sa cauti un altul.

Hamsterul obisnuit este curios si activ. Tine minte totusi ca hamsterii sunt animale nocturne, de aceea nu sunt recomandati pentru persoanele care se culca devreme.

Mergi la magazinul de hamsteri spre seara. Pentru rezultate optime, alege-ti pe inserate hamsterul, in asa fel incat sa il urmaresti in actiune la ora de varf.

Particularitatile unui hamster sanatos. Hamsterul ideal are o blanita neteda si moale, iar ochii sunt limpezi, fara mucus sau alte scurgeri. De asemenea, trebuie sa te orientezi catre un hamster cu respiratie puternica care este “cazat” intr-o cusca curata, pentru a elimina pericolul de transmitere al unor boli.

Aranjarea locuintei. Poti alege pentru hamsterul o locuinta tip acvariu, o colivie din plastic sau o cusca. Daca vrei sa economisesti bani, poti construi tu insuti casuta potrivita pentru hamster.

Hamsterul tau va fi fericit daca are pe ce sa se catere, de aceea majoritatea crescatorilor recomanda custi de sarme, prevazute cu bare pentru acrobatii. Custile din sarma sunt ideale pentru hamsterii sirieni, in timp ce acvariile sunt locuintele adecvate pentru hamsterii mai mici.

Daca utilizezi un acvariu, atentie la felul in care este plasat capacul. Daca acesta nu este bine inchis, hamsterul va cauta o solutie sa se elibereze. Deoarece acvariile nu sunt la fel de bine ventilate precum custile din sarma, asigura-te ca schimbul de aer intre acvariu si exterior exista.

Ultima optiune este cusca de plastic. Acestea sunt utilate cu tunele special concepute pentru exercitii si acrobatii. Dezavantajul lor este ca soarecele poate sa mestece plasticul, ceea ce inseamna ca astfel de cusca ii permite evadarea.

Socializare. Amplaseaza-i casuta intr-un loc care ii permite sa interactioneze cu familia fara sa deranjeze pe cineva in cursul noptii cand ramane treaz. Eventual, gaseste-i un loc pentru zi si seara muta-l acolo unde nu doarme nimeni, cum ar fi in balcon.

Hranirea hamsterilor. Hrana principala a acestor animale de companie este compusa din cereale, seminte, fructe si legume. Ei trebuie sa manance de doua ori pe zi: dimineat si seara, cand sunt mai activi.

Atentie la fructele si legumele proaspete. Chiar daca hamsterii iubesc aceste alimente, oferiti-le in portii mici ca sa nu se le fie rau dupa aceea.

Cruditati recomandate. Ii puteti hrani cu andive, morcovi, conopida, castravete, broccoli.
Ca fructe hranitoare sunt pentru hamsteri merele, bananele, pepenele, perele si piersicile. Ocazional le puteti da viermi, fan si greieri.

Evitati alimentele dulci, mai ales ca unii hamsteri sunt predispusi la diabet.

Unghii si dinti. Verificati-le perdiodic dantura si unghiile de care hamsterii se ajuta sa apuce hrana, sa o roada si sa sape in cusca. La nevoie, taiati-le unghiile.

Probleme medicale. Hamsterii au o medie de viata de 2-3 ani. Ei au potentialul de a contracta mai multe probleme de sanatate, care s-ar putea transforma in probleme mai grave, daca nu sunt depistate mai devreme.

Ce trebuie sa urmareasca un proprietat de hamsteri la animalul sau de companie?

- Fiti atenti la schimbarile de comportament ale hamsterului si mergeti cu el la veterinar daca ceva pare iesit din comun in atitudinea lui.

- Invatati tot ce este necesar despre bolile hamsterului pentru a-i acorda primul ajutor inainte de consultul de specialitate.

- Nu il hraniti cu forta daca nu vrea sa manance si amenajati-i un loc cald fie ca este bolnav, fie ca este sanatos.

- Cele mai frecvente probleme de sanatate intalnite la un hamster ar putea include abcese ale pielii, coada umed (o boala contagioasa), diaree si boli de piele.

- Hibernarea  survine atunci cand hamsterul se afla intr-o zona racoroasa.  In acest caz, hamsterul respira mai lent, ceea ce inseamna ca este rece si are nevoie de caldura. O data ce ii este asigurat confortul necesar, hamsterul isi revine imediat.
 
Atentie! Nu bagati mana in cusca hamsterului daca acesta nu este familiarizat cu dvs. pentru ca musca daca se sperie. Il puteti imblanzi hranindu-l sau petrecand mai mult timp impreuna. O data ce intelege ca nu reprezentati un pericol pentru el, se va simti mai confortabil in prezenta dvs.

AICI GASESTI TOATE PRODUSELE NECESARE PENTRU ANIMALUL TAU!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Lucerna ar trebui sa fie un furaj de baza in gospodaria oricarui crescator de animale; cu atat...
La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...