Cum pot fi identificate capusele cerb

Cum pot fi identificate capusele cerb

Exista peste 80 de tipuri de capuse, insa cele mai periculoase sunt capusele cerb, care pot transmite boala Lyme si alte boli, purtatorilor.

Iata cum pot fi identificate acestea:

Scoateti capusa din piele (daca este necesar), cu ajutorul unei pensete cu capat ascutit, avand grija sa eliminati capul si corpul acesteia.

Asigurati-va ca este vorba de o capusa. Capusele, ca si alte arahnide, au 8 picioruse, ajunse la maturitate si 6 picioruse in stadiul de larva. Capusele cerb sunt mai mici decat alte specii de capuse, fiind de marimea unei seminte de mac, cu un diametru intre 1-2 mm in stadiul de dezvoltare si de marimea unei seminte de susan, cu diametru de 2-3,5 mm in stadiu de adult.

Capusele tari, ca si cele cerb, au scutul tare.  

Examinati scutul capusei, cu ajutorul unei lupe. Scutul este portiunea tare din spatele gatului capusei. Capusele cerb au scutul inchis la culoare, iar alte specii il au patat. Scutul diferentiaza capusele in functie de gen. Masculii au corpul acoperit aproape in totalitate de scut, iar scutul femelelor este mai mic.

Identificati capusele dupa semnele de pe corp. Capusele cerb femele au un colorit unic portocaliu-rosiatic, in jurul scutului negru, iar masculii au culoarea maro inchis sau neagra.

Examinati lungimea capitumul-ui capusei cerb sau a partilor care alcatuiesc gura acesteia, ce arata ca un cap, dar este de fapt partea cu care capusa cerb se ataseaza de gazda, pentru a se hrani. Aceasta parte cuprinde 2 structuri cu senzori, ca si niste picioruse, care detecteaza prezenta gazdei, o pereche de structuri asemanatoare unor cutite, ce permit capusei sa taie pielea si o stuctura numita hipostom, care intra prin deschizatura. Capitulum-ul unei capuse cerb este mult mai lung decat cel al altor capuse comune, fiind pozitionat in fata si putand fi vizibil de sus.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Capusele pot fi foarte periculoase, daca nu sunt indepartate in mod corespunzator din corpul uman, deoarece pot...
Capusele pot fi extrem de periculoase, daca nu sunt indepartate in mod corespunzator din corpul uman, deoarece...
Ai incercat pana acum metodele conventionale pentru indepartarea puricilor sau a capuselor si niciuna nu a avut...