Cum sa alegi ouale pentru clocitoare

Cum sa alegi ouale pentru clocitoare

Vrei sa scoti puisori de gaina si nu prea ai experienta? Nimeni nu s-a nascut invatat. Pentru inceput, trebuie sa stii ca ai la indemana doua posibilitati: clocirea oualor sub closca( varianta clasica) si incubatorul sau clocirea artificiala a oualor. Cei mai multi gospodari merg pe a doua varianta, deoarece pot monitoriza mai usor procesul. Pe scurt, e mai simplu si mai eficient sa folosesti incubatorul.

Pentru a avea un procent mare de reusita, e necesar sa pui in incubator ouale potrivite. Ce inseamna asta? Iti spunem in cele ce urmeaza. Cum sa alegi ouale pentru clocitoare:

- ouale trebuie sa fie calcate, cum se spune in popor. Mai exact, oul respectiv trebuie sa fie fertil. Iar pentru asta, e necesar sa ai macar un cocos harnic in gospodarie. Un mascul e suficient pentru 10-12 gaini;

- alege oua sanatoase. Pentru incubator, trebuie sa iei ouale cele mai mari, fara fisuri, fara diverse asperitati si fara deformari

- ouale trebuie sa fie proaspete. Specialistii psun ca ouale cele mai potrivite sunt cele de o zi sau doua. Nu pune oul la incubat, daca e mai vechi de o saptamana!

- foloseste oua de la gaini tinere. Ideal ar fi ca ouale sa fie de la gaini de un an. Nu e o nenorocire nici sa folosesti oua de la gaini mai in varsta, insa eficienta s-ar putea sa nu fie la acelasi nivel.

- verifica ouale cu un bec, o lanterna sau cu o lumanare. Tine sursa de lumina aproape de ou. Daca nu vezi nimic, intoarce oul pana ce poti observa ceva in interior. Daca nici asa nu se observa nimic, inseamna ca oul nu e bun pentru clcocitoare( e limpede, cum se spune in popor). Oul fertil are un punct inchis la culoare in mijlocul sau, cu mici vinisoare care se formeaza in jur. Doar in aceste conditii, embrionul se va dezvolta!

- nu din toate ouale vor iesi pui. Oricat de bine ai alege ouala, eficeinta de 100% e rara intalnita. Asta deoarece ouale pot fi afectate de alti factori precum bacteriile interne. In aceasta situatie, embrionul nu se va dezvolta. Iti vei da seama de asta dupa miros. Daca miroase a gaz in incubator, verifica ouale si arunca-l pe cel stricat!

Citeste si: Cum sa cresti gaini in propria curte. Tine cont de aceste sfaturi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Gainile tale dragi s-au apucat de spart si consumat oua? Se poate intampla din greseala sau din...
Vrei un aperitiv grozav pe masa de sarbatoare? Daca da, atunci aceasta reteta este pentru tine. Ne...
Vopsirea oualor inaintea Pastelui este un obicei care nu lipseste din casele credinciosilor romani! Pentru anul acesta,...