Cum sa dresezi cainele astfel incat sa renunte la obiectul preferat

Cum sa dresezi cainele astfel incat sa renunte la obiectul preferat

Antrenarea cainelui pentru a elibera un obiect la comanda este esentiala pentru a-l mentine in siguranta si pentru a preveni dezvoltarea unor comportamente prea protective, care presupun mai multa agresivitate. Trebuie sa stii ca poti dresa un caine indiferent daca e pui sau e mai in varsta. Unele rase vor invata mai repede, iar in cazul altora va fi nevoie de mai multa rabdare si de  antrenament constant. Important e ca se poate!

Cum sa dresezi cainele astfel incat sa renunte la obiectul preferat

A. Configurarea spatiului destinat dresajului

1. Alege o camera linistita, fara distrageri. Cainele se va concentra mult mai usor, la inceputul antrenamentului, intr-o zona linistita, unde diverse zgomote si actiunile altor oameni sa nu il distraga. Cand incepi dresajul, e bine sa fii doar tu si cainele in acel loc. Altfel, cainele va fi surescitat, iar antrenamentul se va dovedi un esec.

2. Alege o jucarie cu valoare redusa pentru cainele tau. Evita sa alegi,din prima, jucaria preferata a cainelui tau, deoarece se va desparti cu mare greutate de ea. Alege, in schimb, o alta jucarie pe care patrupedul tau o roade din cand in cand. Nu alege o jucarie la care catelul tau nici nu se uita. Fara o doza de interes, dresajul e imposibil!

3. Nu uita de recompense! Un caine se dreseaza mult mai usor, daca ii acorzi recompense de fiecare data cand executa ceea ce ii transmiti. O recompensa il va ajuta pe catelul tau sa invete comanda. Asadar, cand incepi dresajul tine in buzunar si recompensele(mici oase, bucatele de pui sau chiar un os din piele bruta).

4. Ataseaza-i o lesa, pentru a-l putea controla cu mai mare usurinta. Pune-i catelului o lesa lunga de 1,8 metri pe toata durata antrenamentului. Doar asa vei avea control asupra lui. La inceput, cainele poate incerca sa se indeparteze de tine sau chiar sa se lase distras de alte obiecte din camera. Lesa ii va arata cine e seful.

B. Predarea comenzilor de baza

1. Ofera-i jucaria de mestecat. Tine jucaria in fata gurii catelului. Asteapta pana cand iti ia usor jucaria din mana. Lasa cainele sa mestece putin jucaria, pentru a se simti confortabil. Daca nu molfaie jucaria, atunci nu e pe placul sau si va trebui sa o schimbi cu o minge de tenis sau chiar cu un os. Ofera-i jucaria patrupedului doar cand acesta e capabil sa o ia cu blandete. Daca o inhata, nu i-o da!

2. Tine o recompensa in fata lui. Pastreaza recompensele undeva in buzunar, astfel incat cainele sa nu le dibuiasca si sa fie total distras! Odata ce incepe sa mestece jucaria, scoate o recompensa, tine-o in pumn si apropie mana de botul cainelui, astfel incat sa poata mirosi deliciul.

3. Spune-i comanda potrivita in timp ce da drumul jucariei. Alege o comanda pe care o vei folosi in mod constant prin antrenament, cum ar fi: las-o, da-mi-o etc. Odata ce patrupedul miroase deliciul, acesta ar trebui sa renunte la jucarie pentru a manca. Chiar cand jucaria cade din gura cainelui, spune comanda cu voce ferma, astfel incat catelul sa o invete. Daca utilizezi un clicker pentru dresaj, apasa pe el imediat ce animalul arunca jucaria. Daca nu renunta la jucarie, atunci treci la o recompensa de o valoare mai mare, cu o aroma mai atragatoare! Asigura-te ca toata familia va folosi aceeasi comanda in privinta cainelui. Doar asa acesta nu va deveni confuz.

4. Ofera-i rasfat in timp ce ridici jucaria. Deschide pumnul si lasa cainele sa manance recompensa. Astfel,va invata ca primeste ceva bun atunci cand renunta la altceva. In timp ce primeste bunatatile, ridica jucaria cu cealalta mana, pentru ca animalul sa nu mai aiba timp sa-si apere obiectul preferat.

5. Lauda-l pentru a-i intari comportamentul pozitiv. In timp ce ii oferi cainelui rasfatul, spune ceva de genul da, bravo sau bun caine. Fa-o cu bucurie in glas. Astfel, cainele va intelege ca a facut ceva bun. Priveste-ti cainele in ochi si mangaie-l. Nu tipa niciodata si nu-l pedepsi daca nu asculta, deoarece va fi mai fricos si nu va invata un comportament adecvat.

6. Dreseaza-l in sesiuni de 5-10 minute de maximum 3 ori pe zi. Da-i jucaria inapoi cainelui tau pentru a-ti putea continua sesiunea de dresaj. Determina cainele sa arunce jucaria de 10-12 ori, inainte de a lua o pauza. Programeaza sesiunile de antrenament pe tot parcursul zilei, astfel incat patrupedul sa inteleaga mai bine comanda. Daca nu pare interesat de antrenament, asteapta pana cand este mai calm sau mai flamand.

C. Continuarea antrenamentului

1. Ofera-i recompensa ori de cate ori asculta comanda. Rosteste comanda, dar pastreaza recompensa in buzunar sau la spate. Daca lasa jucaria, atunci tine deliciul in fata gurii si lauda-l. In acest fel, cainele va invata ca este recompensat cand asculta, nu ca doar incerci sa il ademenesti.

2. Schimba jucaria, dupa ce s-a obisnuit cu comanda. Cainele se va obisnui sa renunte la prima jucarie pe care o folosesti, asa ca treci la ceva care ii place mai mult , cum ar fi un os sau o minge de tenis. Continua dresajul pe aceeasi linie si ofera-i recompnse de fiecare data. Este posibil sa fie nevoie de recompense mai atragatoare, atunci cand ii vei cere sa renunte la jucariile care-i plac cel mai mult.

3. Continua dresajul in exterior. Cainele tau stie esentialul, asa ca trebuie sa il inveti sa asculte si in zone cu distrageri. Tine cainele in lesa si continua dresajul in zone mai populate, astfel incat patrupedul sa te asculte oriunde v-ati afla.

4. Dezvata-l de la recompense. Daca asculta in 90-95% din situatii, e timpul sa renunti treptat la recompense. Redu frecventa, pana cand cainele va asculta si fara o recompensa. Da-i jucaria inapoi cainelui tau imediat, in loc de rasfat, astfel incat sa primeasca o confirmare. De asemenea, poti stopa utilizarea unui clicker, daca ai folosit unul.

Citeste si: Cum sa inveti un caine sa dea laba

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sa dresezi un caine sa isi faca nevoile unde trebuie poate fi destul de dificil cand locuiesti...
La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...
Hranirea puilor de caine la tata este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a acestora. De aceea, trebuie sa...