Cum sa intelegi CAINELE. De ce inclina acesta capul

Cum sa intelegi CAINELE. De ce inclina acesta capul

Cainele este cel mai bun prieten al omului. Stim, probabil, cei mai multi dintre noi, asta. Putini ajungem sa ne cunoastem, insa, cu adevaratul prietenul pe parcursul acestei relatii stranse. Trebuie sa dai atentie fiecarui gest al patrupedului, daca vrei sa se simta in totalitate parte din familia ta.

Sigur ca specialistii nu au scapat nicio miscare din comportamentul cainilor. Spre exemplu, au incercat sa inteleaga de ce orice patruped are momente cand inclina capul in lateral, amuzandu-ne peste masura. Daca ai caine, cu siguranta, stii despre ce vorbim. Iata cateva explicatii cu aer stiintific:

1. Vor sa inteleaga ce spunem. Cel putin asta a notat Steven R. Lindsay in cartea sa „Handbook of Applied Dog Behavior and Training: cand un caine aude vocea umana, incearca sa identifice cuvintele sau tonurile pe care le cunoaste si care sunt asociate cu o rasplata, cum ar fi scoaterea la plimbare sau oferirea unei delicatese.
Muschii urechii medii a cainelui sunt controlati de acea parte a creierului care este responsabila si de expresiile faciale si de miscarile capului, asa ca, atunci cand un caine isi inclina lateral capul, incearca sa perceapa ceea ce spunem si sa ne comunice, in acelasi timp, ca ne asculta.

2. Incearca sa auda mai bine ceea ce spunem. Stim cu totii ca un caine are un auz mult mai bun decat al unui om. Si asta pentru ca pavilioanele urechilor sunt foarte mobile, ceea ce ii ajuta sa localizeze mai precis sursa unui zgomot. In acelasi timp, cainii sunt capabili, printr-un mecanism specific de la nivelul creierului, sa evalueze diferenta mica dintre momentele cand sunetul ajunge la una dintre urechi si momentul cand ajunge la cealalta.
Usoarele schimbari de pozitie ale capului aduc noi informatii, care il ajuta pe caine sa determine directia din care vine sunetul si distanta pana la sursa lui.

3. Invata de la om sa faca acest gest. Unii specialisti ca acest gest e intital intamplator. Insa pentru ca oamenii se indragostesc de acest comprotament si rasplatesc animalele imediat, asta ar determina patrupedele sa repete gestul de cate ori doresc o mangaiere sau ceva bun.

4. Vad mai bine. Anumiti cercetatori considera ca gestul de miscare in lateral a capului este facut pentru a vedea mai bine fetele oamenilor care le vorbesc. Mai mult, acest comportament ar fi mai accentuat la cainii cu botul lung, deoarece acestora le e mai dificil sa ne vada bine fetele. In schimb, cainii cu bot scurt, cu fete plate, isi inclina mai putin capul, deoarece ne percep fetele cu mai multa usurinta, vederea lor nefiind obstructionata de bot.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...
Hranirea puilor de caine la tata este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a acestora. De aceea, trebuie sa...
Lhasa Apso este o rasa de caine de mici dimensiuni cu originea in regiunea Lhasa din Tibet....