Cum sa tratezi arsurile solare la cai

Cum sa tratezi arsurile solare la cai

Caii, la fel ca oamenii, pot suferi de arsuri ale pielii, daca stau prea mult timp la soare. Cabalinele albe si cele sure sunt cele mai sensibile la expunerea solara. Din fericire, exista solutii de vindecare a arsurilor provocate de soare. In primul rand, insa, e important sa previi! Despre toate acestea, in cele ce urmeaza.

Cum sa tratezi arsurile solare la cai. Arsuri solare minore:

1. Identifica locul in care pielea este arsa. Celel mai sensi bile zone la cal sunt cele din jurul jurul botului, in jos pe puntea nasului, urechile si in jurul ochilor. De asemenea, cabalinele pot sufeir arsuri solare in zinele in care pielea este mai deschisa la culoare. Daca observi o arsura solara, examineaza calul pentru a gasi alte posibile zone afectate. O arsura solara se va simti fierbinte la atingere. Pielea poate fi mai roz decat in mod normal sau decojita. Daca pielea are vezicule sau daca observi ca se scurge lichid limpede ori galbui din arsura, contacteaza imediat un veterinar. Acestea sunt semne ale unei arsuri mai grave. Un cal cu arsuri solare poate refuza sa i se puna capastru.

2. Muta calul la umbra. Calul care sufera de arsuri solare ar trebui tinut macar cateva zile departe de soare. Daca il tii in aer liber, cauta umbra de sub un copac sau un padoc umbrit. Este posibil sa doriti sa stabiliti calul pentru cateva zile in timp ce isi revine. Daca ies afara, tine-i sub niste copaci sau intr-un padoc umbrit. De asemenea, ai grija ca grajdul sa fie bine ventilat, astfel incat calul sa nu sufere de epuizare din cauza caniculei. Si nu in ultimul rand, ar fi de preferat sa ii pui calului o masca de protectie impotriva mustelor sau o alta masca de protectie solara.

3. Aplica-o pe piele o crema impotriva iritatiei de scutec. Cremele concepute pentru a calma eruptia cutanata provocata de scugtece sunt eficiente si in tratarea rsurilor solare la cai. Poti alege orice marca din aceasta categorie. Aplica solutia o data sau de doua ori pe zi pe zonele afectate pana cand arsurile solare dispar. In functie de gravitatea arsurilor solare, poate dura cateva zile sau cateva saptamani pana la vindecare.

4. Aplica aloe pe zonele cu probleme. Acest produs va oferi o senzatie de usurare racoritoare calului, hidratand, in egala masura, pielea. Maseaza-l usor arsura solara cu aloe o data sau de doua ori pe zi pana cand calul se vindeca.

5. Ofera-i multa apa. In timp ce sufera de arsuri solare,calul poate fi, de asemenea, insetat sau risca sa sufere de stres termic. Da-i apa proaspata din belsug.

Cum sa tratezi arsurile solare la cai. Arsuri solare severe:

1. Contacteaza medicul veterinar. Daca arsurile solare sunt grave(nu dispar dupa cateva zile), e timpul sa iei legatura cu un veterinar. Majoritatea arsurilor solare minore ar trebui sa se vindece dupa cateva zile. Daca arsurile persisita, ar putea fi altceva in neregula cu animalul. In cazul in care adminsitrezi calului medicamente precum tetraciclina sau antibiotice sulfa, care le pot creste sensibilitatea la soare, trebuie sa anunti medicul veterinar.

2. Elimina plantele fotosensibilizante din dieta calului. Unele plante pot creste nivelul de sensibilitate la soare al cailor. Verifica pasunea/campul de pe care se hraneste calul tau! Daca exista plante precum trifoi, sunatoare sau hrisca salbatica, muta calul pe alt teren sau elimina plantele respective. Simptomele ar trebui sa dispara odata ce inceteaza sa consume acele plante. Daca va continua sa manance asa ceva , se expune riscului de a dezvolta leziuni hepatice.

3. Reduce inflamatia folosind o crema cu steroizi. Veterinarul poate prescrie o crema cu steroizi, cum ar fi hidrocortizon, pentru a ajuta la reducerea oricarei umflaturi / inflamatii provocate de arsurile. Urmeaza instructiunile de pe eticheta inainte de a aplica respectiva crema

4. Foloseste o crema antiseptica, daca arsura se exfoliaza sau prezinta scurgeri. O crema antiseptica, cum ar fi Savlon sau Sudocream, poate preveni infectiile pe pielea cu vezicule sau care prezinta scurgeri. Freaca usor crema in zonele afectate. Daca arsurile solare sunt extrem de severe, medicul veterinar ii poate injecta calului un antibiotic. Un triplu antibiotic fara prescriptie medicala, cum ar fi Neosporin, poate fi util pentru tratarea ranilor deschise.

Cum sa previi aparitia arsurilor solare la cai:

1. Ai grija unde tii calul peste zi. In perioadele canicualre, tine calul ferit de soare intre orele 10:00 si 16:00. Calul ar trebui , de asemenea, sa se odihneasca intr-un grajd racoros si ventilat. Tot in perioada cu temperaturi foarte ridicate, e de preferat sa folosesti calul dimineata si seara, cand soarele n-are acelasi efect.

2. Aplica-i protectie solara. Poti folosi protectie solara pentru copii sau protectie solara speciala pentru cai. Inainte de a va expune animaul la soare, intinde-i crema de protectie solara in jurul botului, in jos pe puntea nasului, pe urechi si in jurul ochilor. De asemenea, da-i cu crema si pe orice zona alba sau de culoare deschisa. Oxidul de zinc functioneaza, de exemplu, excelent pe pielea sensibila, roz din jurul botului.

3. Pune-i o masca impotriva mustelor. O astfel de masca va proteja cele mai sensibile zone ale fetei calului impotriva soarelui. Alege o masca care sa acopere ochii si botul. Pentru cea mai buna acoperire, foloseste o masca impotriva mustelor cu o piesa pentru nas extra lunga. Daca animalul refuzamasca, incearca sa i-o atarni de urechi, pana cand se va obisnui cu ea. Masca impotriva mustelor poate deveni lipicioasa. Daca se intampla acest fenomen, clateste-o sub jet de apa si las-o sa se usuce la soare.

4. Acoperi caii deschisi la culoare cu o patura. Daca animalul are pete mari de alb sau culori deschise pe spate, pune peste el un cearsaf sau o patura pentru a-l proteja de soare. Daca este foarte cald afara, alege tesaturi usoare, aerisite, care sa nu-l supraincalzeasca.

Citeste si: Cum sa hranesti un cal

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca esti novice in cresterea cailor, acest articol este pentru tine! Iti aratam azi cum trebuie aleasa...
Caii sunt un simbol al fortei fizice si al libertatii fara restrictii. Ei reprezinta, poate, cele mai...
Un cal de rasa ar trebui sa coste o avere. Nu si in Romania, acolo unde ideea...