De ce se opresc gainile din ouat

De ce se opresc gainile din ouat

Gainile, chiar si cele ouatoare, adica rachetele, cum li se mai spune in termen popular, au perioade cand oua mai putin sau deloc. Iata motivele pentru care se intampla acest fenomen reversibil, din fericire.

De ce se opresc gainile din ouat:

Pradatorii. Pradatorii( dihorii, vulpile) sunt simtiti de catre pasari. Daca amenintarea persista, gainile nu vor mai oua. De asemenea, pasarile pot percepe cainii, pisicile si chiar anumit oameni ca pe un potential pericol. Asadar, trebuie sa elimi aceste amenintari cat mai repede! Capcanele sau aparatele cu ultrasunete vor functiona mai ales la dihori si vulpi! Ai grija, in a doua situatie, sa nu afectezi si alte animale domestice din curte!

Schimbarea brusca de lumina. Nu baga pasarile in cotet pana nu se insereaza, indiferent daca e vara sau iarna!. Schimbarea brusca de durata a zilei si implicit a luminii naturale afecteaza productia de oua. Mai exact, daca pertioada cu lumina naturala este scurtata instant, gainile vor intelege ca e timpul sa isi conserve energia pentru lunile reci de iarna ce urmeaza! In egala masura, nici expunerea ;prelungita la lumina nu e sanatoasa! In aceasta situatie, gainile vor face oua prea mari, ceea ce poate duce la prolaps(iesirea uterului).

Caldura prea mare in cotet. Ai grija sa culci gainile intr-un cotet cu aerisire. Acesta ar trebui sa aiba 2 usi: cea principala si una cu plasa. Astfel, va exista o circulatie suficienta a aerului. Vara ar trebui sa nu inchizi usa principala. Totusi, fa asta doar daca ai siguranta ca la gaini nu vor ajunge diversi pradatori. Dihorii, spre exemplu, vor decima pasarile(mai putin pasarile mari precum gastele) intr-un timp scurt!

Alimentatie improprie. Ai grija la acest detaliu mai ales in sezonul rece, cand gainile nu au la indemana iarba. Hraneste-le consistent si la timp; pune-le apa mereu si schimb-o la macar 2 zile; iarna pune-le apa calda de cateva ori pe zi! De asemenea, e important sa nu le schimbi prea des alimentatia. Daca le-ai invatat, spre exemplu cu grau si porumb, nu o sa te apuci sa sistezi aceasta hrana, inlocuind-o cu tarate, sa zicem!

Sezonul rece. Asa cum scriam mai sus, gainile crescute in libertate(de curte) isi folosesc energia in sezonul rece pentru a se incalzi! Lesne de inteles ca nu va ramane cine stie ce energie si pentru formarea oualor. De aceea, pe timp de iarna gainile oua mai putin sau deloc!

Citeste si: Cum sa cresti GAINI KABIR

Etichete: gaini, oua, ouat, gaini ouat

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Gainile tale dragi s-au apucat de spart si consumat oua? Se poate intampla din greseala sau din...
Cresti gaini, dar nu prea ai cum sa le scoti la verdeata, deoarece ti-ar strica intreaga gradina...
Drojdia este indicata in hrana pasarilor! Aceasta substanta are rolul de a creste productia de oua, intarind...