Cum sa-ti ajuti CAINELE sa treaca peste IARNA geroasa

Cum sa-ti ajuti CAINELE sa treaca peste IARNA geroasa

Cainele tau e nu e ferit de frig, chiar daca natura l-a inzestrat cu o blana mai mult sau mai putin deasa.  Asa ca ai grija de confortul si de sanatatea sa in sezonul rece, evident in fuctie de rasa.

Cum sa-ti ajuti patrupedul sa treaca mai usor peste iarna geroasa? Mai jos, ai cateva sugestii.

1. Ingrijeste-l bine. Evita sa il tunzi iarna, deoarece blana este sursa lui de caldura. Nu uita sa il piepteni, deoarece nodurile si parul incalcit permit umezelii sa patrunda, mai usor, la nivelul pielii.

2. Spala cainele doar in casa si rar. Nu-i face baie prea des patrupedului tau, in sezonul rece. Il vei expune la raceli. Si nu uita: dupa ce l-ai spalat, nu-l scoate la o plimbare cu blana umeda! Se va imbolnavi, cu siguranta.

3. Ai grija de sanatatea picioarelor sale.  Picioarele cainelui tau sunt expuse accidentelor, mai ales in sezonul rece. Verifica-i labele de fiecare data cand il aduci de afara. Ar putea avea fisuri, taieturi, sare si alte substante chimice sau resturi de noroi. Substantele chimice pot fi toxice pentru picioarele lui, iar sarea ii poate provoca iritatii. Pentru a-l proteja, poti sai dai cu putina vaselina sau crema E45 in zona pernutelor. Ai grija, insa, cum dozezi substanta. Daca dai prea multa, o sa gasesti urme de labe prin toata casa!

4. Nu-l hrani in exces. Un caine de casa nu are nevoie de hrana peste medie, in sezonul rece. Il vei ingrasa peste masura! Doar cainii care traiesc in aer liber au nevoie de suplimente de hrana peste iarna, pentru a-si mentine nivelul de energie si caldura la parametri optimi. Asigura-te ca animalul tau are tot timpul apa curata, neinghetata, in interior si in exterior. Daca ai caine de curte, pune-i apa calda intr-un bol!

5. Boli canine de iarna. Ca si omul, cainele este expus bolilor de sezon, precum infectii respiratorii si degeraturi. Una dintre afectiunile comune printre caini, in perioada iernii, e tusea de canisa(echivalentul racelii la om). Asa ca e important sa-ti tii cainele cat mai ferit de umezeala si de ger. Daca patrupedul tau sufera de o infectie respiratorie, mergi, imediat, cu el la veterinar!

Cainii pot suferi de degeraturi, mai ales cei cu parul scurt. Verifica varful urechii si pe cel al cozii. Daca zonele se simt reci si uscate( si isi schimba culoarea in alb, rosu sau gri), atunci e posibil ca animalul tau sa aiba inflamatii din cauza gerului. In aceasta situatie nedorita, inveleste cainele intr-o patura si du-l la medic.

Atentie la substantele toxice. Daca nu esti atent, cainele tau se poate otravi rapid! Nu lasa antigelul in zone accesibile animalului. Aceasta substanta toxica este dulce si il va atrage pe caine. In situatia in care catelul s-a otravit, tratamentul trebuie dat in maximum 2-3 ore!

Tot iarna, se inmultesc si plicutele cu otrava pentru sobolani. E lense de inteles ca trebuie sa fii extrem de atent cand scoti cainele la plimbare!

De asemenea, cainii cu afectiuni mai vechi pot face complicatii, pe timp de iarna Spre exemplu, artrita si osteoartrita se pot agrava.

6. Plimbari mai scurte. Nu tine cainele mai mult de cateva minute la plimbare. Exercitiile de mentinere a sanatatii fizice se pot face si in casa. E suficient sa te joci cu el. Daca ai scari, profita si alearga-l de sus pana jos si invers. Face bine articulatiilor.

Cand il scoti in aer liber, nu uita ca risca sa se accidenteze pe gheata. O entorsa nu ii va face placere. De asemenea, nu il plimba in locuri cu apa inghetata(iazuri). Stratul de gheata ar putea fi mai subtire decat apreciezi, iar riscul de inec creste. Daca patrupedul intra sub gheata, vei risca sa-l salvezi, iar tragedia ar putea fi dubla! Pentru a evita orice fel de aventura nedorita, tine cainele tot timpul in lesa.

Si nu uita: daca ai un caine extrem de sensibil la frig, trebuie sa il imbraci!. In magazinele de specialitate(PET-uri), vei gasi o gama larga de hainute pentru catei.

7. Ofera-i adapostul adecvat. Unele rase de caini sunt mai predispuse la frig  decat altele:

- printre rasele care se simt bine la frig se afla Malamutul de Alaska, Husky-ul siberian si Chow chow;

- printre rasele care suporta greu frigul regasim Dobermanul, rasele pitici, cele cu par scurt sau fara par si Ogarii.

Daca ai un caine de exterior(de curte) aranjeaza-i bine cusca: de preferat e sa pui o podea falsa, ridicata la minimum 10 centimetri de sol; deasupra ei asterne un strat consistent de paie ; schimba la cateva zile asternutul. De asemenea, pune o portita la cusca, pentru a o folosi in caz de ploi si viscol. Acoperisul de la cusca trebuie sa fie inclinat pentru a nu mentine apa. In zilele foarte geroase, pune sticle cu apa fierbinte sub cusca.

Daca gerul se prelungeste, inveleste cusca intr-o plapuma veche si leag-o bine. Cainele tau va avea parte de mai multa caldura.

Verifica zilnic cusca! Culcusul trebuie sa fie curat si uscat. Altfel, cainele risca sa faca infectii de piele.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca ai avut vreodata un caine, stii cat de credincios si loial este acest animal de companie....
Ai un caine sau o pisica? Nu uita niciun moment sa ai grija de blana animalului tau...
La fel ca omul, prietenul sau vechi, cainele, poate dezvolta diverse alergii. Descoperirea acestei reactii specifice a...