Pasari de curte. Cum sa improspatezi grupul

Pasari de curte. Cum sa improspatezi grupul

Esti crescator de pasari fara experienta? Daca da, acest articol e pentru tine. Grupul trebuie reimprospatat sistematic, deoarece vei sacrifica din lotul actual. In plus, gainile din curtea ta vor incepe sa imbatraneasca, asa ca e necesara adaugarea si adaptarea altor pui in cadrul grupului. Poti alege sa scoti pui (clocitoare/closca) sau poti cumpara direct din comert pui deja maricei(trecuti de 5-6 saptamani) pe care sa-i integrezi mai rapid.

Pasari de curte. Cum sa improspatezi grupul:

1. Adauga minimum 2 pui din aceeasi rasa. Daca introduci in grup o singura pasare, aceasta va fi hartuita si atacata de celelalte pasari. Diferite rase de pui pot incerca, de asemenea, sa-si demonstreze dominatia, asa ca alege pasari din aceeasi rasa pentru a evita orice lupta. Daca se poate, introdu doar femele(daca ai deja cocos). Masculii se vor lupta sangeros intre ei. De asemenea, incearca sa introduci in grup pasari cam de aceeasi varsta si marime cu cele deja existente.

2. Mareste spatiul in care tii pasarile. Daca ai curte, nu trebuie sa iti faci griji pentru perioada de zi. Tine cont, insa , de faptul ca un pui are nevoie de 0,19–0,28 m 2 de spatiu in cotet si de 0,74–0,93 m2 spatiu exterior (curte).

3. Tine in carantina puii abia luati. Timp de 30 zile ar trebui sa tii pasarile cumparate ultima oara departe de restul grupului. Asa vei evita posibila imbolnavire a intregului lot. Problemele comune la pasarile din comert sunt: paduchi, acarieni, raie de picioare, nari blocate din cauza deficitului de vitamina A etc. Spala-te pe maini dupa contactul cu puii abia luati pentru a nu risca sa duci microbii in grupul mare de gaini.

4. Plaseaza puii abia cumparati intr-un tarc aflat in apropiere de grupul mare. Dupa ce te-ai asigurat ca gainile nu sufera de boli, le poti aseza langa lotul vechi. Astel se vor familiariza unele cu altelei, fara sa aiba posibilitatea de a se rani. In 7 zile, ar trebui sa se cunoasca suficient cat sa poata convietui.

5. Pune-le hrana si apa separat. Daca le hranesti din prima la comun, pasarile cu vechime le vor bate pe cele abia sosite. Separa-le hrana si apa pentru o perioada de circa 2 saptamani.

6. Familiarizeaza noile pasari cu zona. Nu conteaza daca tii gainile intr-un tarc sau in aer liber. Important e sa lasi intotdeauna specimenele abia sosite sa exploreze zona, astfel incat sa se obisnuiasca cu spatiul. Pe celelaltate ar trebui sa le separi in acest timp. Apoi lasa pasarile sa se amestece. Sigur ca vor mai exista conflicte intre ele, deoarece fiecare cauta dominatia, stabilirea ordinii in grup. Monitorizeaza-le o perioada si omoara din fasa orice scandal. 

7. Izoleaza scandalagii. De obicei, cocosii sunt agresivi. In cazul in care ai un mascul razboinic din turma veche, scoate-l din grup o perioada. Altfel, va ataca si va rani pasarile abia introduse in grup(chiar si pe femele). In 3-4 zile, ar trebui sa-l poti reintegra pe scandalagiu. Poti , de asemenea, sa intrerupi o lupta cu mancarea preferata a pasarilor. Nu e obligatoriu sa functioneze in cazul masculilor, care , cand se lupta, nu prea mai vad altceva, dar va merge cu femelele :)

8. Integreaza noile gaini in cotet. Daca pasarile recent cumparate dau semne ca vor sa mearga la culcare alaturi de grup, lasa-le sa o faca. Somnul comun va intari relatiile dintre pasari. De 5-6 ori daca dorm impreuna, se vor obisnui unele cu altele. In cazul in care puii cei noi se tem si vor sa doarma in culcusul separat, ii poti integra in cotetul clasic seara, atunci cand celelelate pasari nu reprezinta un pericol.

Sfat. Daca nu vrei sa cumperi pui, strange oua de la gaini calcate si scoate o serie de pui. O poti face prin metoda clasica, atunci cand o gaina pica de closca, sau folosind clocitoarea

Citeste si: Gaini de curte. Este sau nu sanatos sa le hranesti cu zahar?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice gospodar aflat la inceput de drum cu cresterea gainilor s-a intrebat daca e bine sa le...
Drojdia este indicata in hrana pasarilor! Aceasta substanta are rolul de a creste productia de oua, intarind...
Bolile si daunatorii sunt dusmanii vitei de vie. Din cea de a doua categorie, pasarile distrug cel...