Afla ce este volovanul si cum se prepara

Volovanul este un fel de aluat frantuzesc folosit la prepararea diverselor mancaruri.

Ingrediente:

- 350 grame faina,
- 350 grame unt proaspat,
- ¾ ceasca cu apa,
- sare, un ou.

Mod de preparare:

##STEP##

Se face un aluat frantuzesc din faina fina, cernuta, unt proaspat, trei sferturi de ceasca de apa si un praf de sare. ##END STEP##

##STEP##

Se cerne faina pe masa de aluat, se face la mijloc o gaura in care se toarna un pahar bun de apa, o lingurita de ulei si sare. ##END STEP##

##STEP##

Se  amesteca intai cu o mana, pana ce sarea s-a topit, apoi se ia cate putin din faina ca sa nu se faca cocolosi, si se framanta bine. ##END STEP##

##STEP##

Se lucreaza destul de repede; cand aluatul este gata, dar mai mult moale, se aduna la un loc in forma de minge si se lasa la rece circa 20 de minute, pentru a pierde din elasticitatea pe care o capata in timpul framantatului. ##END STEP##

##STEP##

In acest scop se lasa aluatul descoperit, iar deasupra se fac cateva crestaturi cu cutitul. ##END STEP##

##STEP##

Aluatul este bine lucrat atunci cand apasand cu un deget, urma nu revine la loc. ##END STEP##

##STEP##

Consistenta lui trebuie sa fie la fel cu a untului cu care va fi amestecat. ##END STEP##

##STEP##

Pe masa de aluat bine curatita se presara putina faina. ##END STEP##

##STEP##

Se pune aluatul si cu vergeaua se Intinde o foaie groasa de 1 cm, de preferinta patrata. ##END STEP##

##STEP##

Se turteste untul intr-un servet, astfel incat sa se obtina un patrat mai mic decat foaia de aluat, dar de grosime egala. ##END STEP##

##STEP##

Se pune la mijlocul aluatului, intorcandu-se marginile in forma de plic. ##END STEP##

##STEP##

Se acopera si se lasa sa se odihneasca la rece, 10 minute. ##END STEP##

##STEP##

Se presara faina pe masa, si, cu ajutorul vergelei, se intinde o foaie de trei ori mai lunga decat lata, de grosime cat mai uniforma. ##END STEP##

##STEP##

Se observa ca untul sa nu iasa din aluat, iar daca aceasta se Intampla, se presara putina faina. ##END STEP##

##STEP##

Foaia intinsa in lungime se impatureste in trei, astfel incat treimea din dreapta sa vina peste cea din stanga. ##END STEP##

##STEP##

Operatia se repeta apoi tinand seama ca de fiecare data, aluatul, dupa ce a fost impaturit, sa fie intins in sens contrar de cum a fost randul precedent. ##END STEP##

##STEP##

Se acopera si din nou se lasa 10 minute la rece. ##END STEP##

##STEP##

Se repeta operatia intinsului si a Impaturitului inca de patru ori, lasand aluatul sa se odihneasca 10 minute, la fiecare doua randuri. ##END STEP##

##STEP##

Inainte de a fi intrebuintat, se mai tine 10 minute la rece.##END STEP##

##STEP##

Se intinde o foaie de 1 ½ cm grosime si mai mult lunga, astfel Incat sa putem taia din ea doua ronduri, fiecare cam de marimea unei farfurii de masa. ##END STEP##

##STEP##

Se umezeste putin cu apa tava in care vom coace aluatul. ##END STEP##

##STEP##

Cu o forma se taie o foaie rotunda, fara sa apasam aluatul. ##END STEP##

##STEP##

Bucata taiata rotund se ia pe vergea si se asaza in tava. Se mai taie o a doua foaie, exact de aceeasi marime. Se scoate apoi mijlocul, taindu-l dupa o forma mai mica, ca sa obtinem un cerc de 3 cm latime. ##END STEP##

##STEP##

Cu o pana se uda cu apa marginile primei foi asezate in tava si deasupra se pune cu grija, astfel ca sa se potriveasca bine la margini, cercul taiat in urma. Nu se apasa deloc cu mana deoarece aluatul n-ar creste frumos. ##END STEP##

##STEP##

Se unge cu ou batut atat mijlocul cat si partea de deasupra, avand mare grija sa  nu curga ou pe margini. ##END STEP##

##STEP##

Se pune la cuptor, la foc iute. Dupa 10 minute, aluatul trebuie sa inceapa sa creasca. Se tine cam trei sferturi de ora, potolind focul spre sfarsit, iar daca deasupra incepe sa se rumeneasca prea tare, inainte de a fi gata, se pune o foaie de hartie. ##END STEP##

##STEP##

In timpul coptului sa nu se prea deschida usa cuptorului, deoarce aluatul da usor inapoi. ##END STEP##

##STEP##

Cand volovanul este copt, se taie cu un cutit mijlocul, care va forma capacul, iar daca inauntru se mai gaseste aluat care nu este copt, se scoate repede afara cu o furculita. ##END STEP##

##STEP##

Se mai lasa cateva minute la cuptor, ca sa se usuce inauntru, se umple apoi cu o mancarica de rinichi, de creieri, sau de ciuperci etc. ##END STEP##

Mod de servire:

Se serveste foarte fierbinte.