Pentru prepararea suncii se foloseste pulpa de porc cu sare, trecuta prin fum.
Ingrediente:
- La 10 kg de carne,
- 500 g sare,
- 25 g silitra.
Mod de preparare:
##STEP##
Se scoate frumos pulpa, fara sa se rupa carnea si se taie cate putin din margini ca sa capete forma rotunda. ##END STEP##
##STEP##
Se amesteca sarea cu silitra. Cu un cutit ingust si bine ascutit se fac in sunca mai multe intepaturi pana la os, in ele introducandu-se cu degetul amestecul de sare si silitra. ##END STEP##
##STEP##
De asemenea se presara sare si silitra si pe deasupra, frecand cu mana ca sa patrunda bine in carne, in special pe langa os. ##END STEP##
##STEP##
Suncile astfel pregatite sunt asezate intr-o putina sau intr-o covata de lemn, impreuna cu costitele si slaninile de asemenea sarate. ##END STEP##
##STEP##
Se pune putina la loc racoros, la o temperatura medie de 3 - 6 C. ##END STEP##
##STEP##
Slaninile si costitele se tin 5 - 6 zile, iar suncile pana la 10 zile. ##END STEP##
##STEP##
In fiecare zi se intorc, astfel incat bucatile de deasupra sa vina, pe rand dedesubt si sa stea in zeama pe care au lasat-o. ##END STEP##
##STEP##
Dupa acest timp se scot, se leaga cu sfoara, facand la pulpa o taietura intre tendon si capatul osului, iar la slanina o mica intepatura la un capat, prin care se introduce sfoara. ##END STEP##
##STEP##
Se atarna intr-un loc aerisit si racoros, unde se tin 3 - 4 zile sa se zvante. ##END STEP##
##STEP##
Se dau apoi la fum, sunca 4 - 5 zile, iar slaninile si costitele 2 - 3 zile. Durata afumatului depinde de taria fumului si de marimea bucatilor. O sunca bine afumata are culoare aurie si miros placut. Daca se tine prea mult se amareste, iar daca nu se tine suficient, nu are gust si nu se pastreaza bine. ##END STEP##
Aceasta metoda experimentata de a pregati in casa carnea pentru afumat este cea mai usoara si da rezultate foarte bune, cu urmatoarele conditii:
1) carnurile ce se pun la saramura sa fie proaspete;
2) cantitatea de sare sa fie suficienta, mai bine ceva mai multa decat prea putina;
3) putina cu saramura sa se tina la loc racoros ca sa nu prinda carnea miros.