Afla cum se prepara sunca de casa afumata

Pentru prepararea suncii se foloseste pulpa de porc cu sare, trecuta prin fum.

Ingrediente:

- La 10 kg de carne,

- 500 g sare,

- 25 g silitra.

Mod de preparare:

##STEP##

Se scoate frumos pulpa, fara sa se rupa carnea si se taie cate putin din margini ca sa capete forma rotunda. ##END STEP##

##STEP##

Se amesteca sarea cu silitra. Cu un cutit ingust si bine ascutit se fac in sunca mai multe intepaturi pana la os, in ele introducandu-se cu degetul amestecul de sare si silitra. ##END STEP##

##STEP##

De asemenea se presara sare si silitra si pe deasupra, frecand cu mana ca sa patrunda bine in carne, in special pe langa os. ##END STEP##

##STEP##

Suncile astfel pregatite sunt asezate intr-o putina sau intr-o covata de lemn, impreuna cu costitele si slaninile de asemenea sarate. ##END STEP##

##STEP##

Se pune putina la loc racoros, la o temperatura medie de 3 - 6 C. ##END STEP##

##STEP##

Slaninile si costitele se tin 5 - 6 zile, iar suncile pana la 10 zile. ##END STEP##

##STEP##

In fiecare zi se intorc, astfel incat bucatile de deasupra sa vina, pe rand dedesubt si sa stea in zeama pe care au lasat-o. ##END STEP##

##STEP##

Dupa acest timp se scot, se leaga cu sfoara, facand la pulpa o taietura intre tendon si capatul osului, iar la slanina o mica intepatura la un capat, prin care se introduce sfoara. ##END STEP##

##STEP##

Se atarna intr-un loc aerisit si racoros, unde se tin 3 - 4 zile sa se zvante. ##END STEP##

##STEP##

Se dau apoi la fum, sunca 4 - 5 zile, iar slaninile si costitele 2 - 3 zile. Durata afumatului depinde de taria fumului si de marimea bucatilor. O sunca bine afumata are culoare aurie si miros placut. Daca se tine prea mult se amareste, iar daca nu se tine suficient, nu are gust si nu se pastreaza bine. ##END STEP##

Aceasta metoda experimentata de a pregati in casa carnea pentru afumat este cea mai usoara si da rezultate foarte bune, cu urmatoarele conditii:

1) carnurile ce se pun la saramura sa fie proaspete;

2) cantitatea de sare sa fie suficienta, mai bine ceva mai multa decat prea putina;

3) putina cu saramura sa se tina la loc racoros ca sa nu prinda carnea miros.