Reteta: Mamaliga fiarta in ceaun

Fie ca o consumi cu branza, unt si ochiuri, fie ca preferi sa o asezonezi cu sarmale sau cu ciulama, faimoasa mamaliga se obtine din malai cu apa si sare in doar o jumatate de ora.

Cantitati necesare pentru 4 portii:

- 500 g malai,
- 1 ½ l apa,
- o lingurita de sare.

Mod de preparare:

##STEP##

Se pune ceaunul cu apa la fiert. Separat se pregateste malaiul proaspat cernut.

##STEP##

Cand apa da in fiert, se adauga o lingurita de sare si se presara putin malai.

##STEP##

Dupa cateva minute, cand apa clocoteste se toarna tot malaiul deodata si se despica movilita de malai in doua cu facaletul.

##STEP##

Se lasa sa fiarba cu incetul circa o jumatate de ora. Apoi se amesteca bine de tot, apasand cu facaletul spre peretii ceaunului.

##STEP##

Daca mamaliga pare prea moale, se mai presara putin malai, amestecand continuu. La sfarsit se tine facaletul drept in mamaliga si se freaca repede intre palme. Apoi se scoate.

##STEP##

Daca iese curat, inseamna ca mamaliga este fiarta. Daca se lipeste mamaliga de el, se mai lasa sa fiarba.

##STEP##

Se inmoaie in apa o lingura de lemn si se aduna mamaliga, impaturind-o dinspre margini.

##STEP##

Se mai lasa cateva clipe pe aragaz pentru a se rascoace la fund si pentru a se rasturna usor.

##STEP##

Se apuca bine ceaunul de toartacu o carpa, se scutura de cateva ori in laturi si se rastoarna mamaliga pe un fund de lemn (nu pe farfurie ca sa nu se incruzeasca mamaliga).

Mod de servire:

Se taie felii cu ajutorul unei sfori curate sau cu un cutit de lemn si se serveste calda alaturi de o friptura, sarmale etc.