Cum sa asezi TELEVIZORUL in CAMERA. Protejeaza-te!

Omul modern petrece mult timp in fata tv-ului. E un fenomen firesc, intr-o societate a boom-ului informational. Vizionarile de acest tip nu sunt, insa, cele mai sanatoase activitati. Asta mai ales daca nu tii cont de cateva reguli de baza. Printre ele, distanta pana la micul ecran.

Specialistii recomanda urmatoarele:

1. Masoara dimensiunea camerei. In functie de acest aspect, trebuie sa alegi televizorul. O camera mica necesita un tv pe masura. Altfel, daca esti obligat sa stai prea aproape de micul ecran, vei avee, in timp, probleme de vedere.

2. Tine cont de standardele de distanta. Cum calculezi:

- in functie de calitatea semnalului tv, de tipul si definitia ecranului. Daca detii un tv cu tub catodic (CRT), distanta optima de vizionare se calculeaza inmultind diagonala televizorului cu cinci.

- in cazul celorlalte tipuri de ecrane, distanta minima intre ochi si televizor e recomandabil sa fie o diagonala si jumatate, iar cea maxima de 3 ori diagonala. Mai concret, orienteaza-te dupa acest grafic:

Ecran tip LCD si LED:

Diagonala                    Distanta ideala pentru vizionare

- 48-55 cm                  2,2-2,5 m;

- 55-81 cm                  2,5-3,7 m;

- 81-107 cm                3,7-4,9;

- 107-132 cm              4,9-7 m.

Ecran tip PLASMA:

Diagonala                   Distanta ideala pentru vizionare

- sub76 cm                 sub 3,4 m;

- 76-101 cm               3,4-4,6 m;

- 101-127 cm             4,6-5,8 m;

- 127-152 cm             5,8-6,8 m.

3. Nu aseza tv-ul(plasma, in special) in fata unei ferestre. In aceasta situatie, ochii vor obosi mai repede. Nu cauta nici cealalta extrema: camera intunecata. Potrivit ar fi sa amplasezi tv-ul intr-o zona cu lumina difuza, care sa vina dinspre stanga.

4. Unghiul si lumina. Vorbim despre unghiul format din locul in care privesti si marginile orizontale ale ecranului. Conform specialistilor acesta nu trebuie sa fie mai mare de 15 grade. Concret, sa fie putin mai sus. Plasmele sunt mai potrivite decat LED-urile si LCD-urile, daca te uiti mai mult seara la tv. Explicatia? Plasmele au ecrane cu suprafata mai lucioasa.

Nu uita!

- televizoarele clasice(pe tub) sunt mai putin nocive decat cele noi(LED, LCD, PLASMA) deoarece au o putere mai mica de iluminare, iar ochiul este mai putin expus.

- LCD-ul are cea mai mare putere de iluminare, fiind cel mai daunator ochiului. Plasmele sunt mai putin periculoase. Totusi, ca fiabilitate LED-urile sunt preferate.