Auto. Cum sa reduci consumul de combustibil

Auto. Cum sa reduci consumul de combustibil

Utilizarea regulata a masinii produce cheltuieli semnificative cu combustibilul. In plus, exista o legatura directa intre kilometraj si frecventa serviciilor de intretinere. Iata un ghid rapid pentru soferii care vor sa reduca consumul de combustibil, fie ca vorbim de benzina, motorina sau GPL.

Cum sa reduci consumul de combustibil:

1. Nu calca brusc acceleratia/frana! Multi soferi se distreaza cbruscand efectiv pedala de acceleratie. Uita sau nu tin cont practic de ceea ce au invatat la scoala de soferi, unde li s-a transmis clar si des ca accelerarea si franarea trebuie facute armonios. Altfel spus, cand accelerezi brusc, masina consuma mai multa energie si astfel consumul de combustibil creste.

2. Foloseste controlul adaptiv al vitezei de croaziera atunci cand rulezi pe autostrada. Vehiculul va consuma mult mai putin combustibil, daca respecti limitele de viteza si utilizezi controlul adaptiv al vitezei de croaziera , in loc sa accelerezi pe fiecare sectiune de drum. Pentru a face fata rezistentei vantului, motorul va creste turatia, crescand consumul de combustibil. Detaliat? Sistemul inteligent de control automat al vitezei combina recunoasterea semnelor de circulatie cu controlul automat al vitezei pentru a ajusta viteza de croaziera setata conform limitei de viteza detectate de sistemul de recunostere a indicatoarelor de viteza. De exemplu, daca sistemul de recunoastere a indicatoarelor de viteza detecteaza o limita de viteza de 80 km/h, viteza de croaziera setata este actualizata la 80 km/h +/- deviatia de viteza selectata de sofer.

3. Introdu masina in service la timp. Uleiul si filtrul de ulei trebuie schimbate la fiecare circa 7200 km. De asemenea, nu uita sa inlocuiesti filtrul de aer. Pentru a evita cheltuieli suplimentare, fa aceste schimbari la timp. Altfel, se poate ajunge la defectarea motorului si la reparatii foarte costisitoare.

4. Opreste aerul conditionat. Tu decizi de e mai important in masina ta? COnfortul sau economia de cimbjustibil. Cu aparatul de aer conditionat pornit, te vei simti fresh pe timp de canicula, insa si consumul de combustibil va creste mult. De altfel, celelalte aparaturi electrice din dotarea masinii nu consuma prea mult combustibil.

5. Creeaza un traseu eficient. Daca planifici eficient traseul , vei sconomisi combustibil, mai ales in lunile de iarna. Un motor rece consuma mult mai mult combustibil in primii 8 km. Incearca, asadar, sa combini toate sarcinile zilnice astfel incat sa le rezolvi cu un singur drum. Astfel, vei evita sa incalzesti motorul de cateva ori pe zi si vei face practic economie de combustibil.

6. Evita sa conduci pe timp de ploaie! Cand ploua, exista un risc mare de accident. In al doilea rand, creste si consumul de combustibil, deoarece apa mareste rezistenta la rulare a vehicului( anvelopele trebuie sa impinga prin apa de pe carosabil). De asemenea, in conditii de vant, consumul de combustibil creste(vehiculul consuma multa energie atunci cand accelereaza pentru a face fata rezistentei vantului).

7. Monitorizeaza presiunea din anvelope. In primul rand, anvelopele umflate corespunzator asigura o franare optima . In al doilea rand, daca anvelopele nu sunt umflate suficient( cu cel putin 0,1 atm sub nivelul recomandat), consumul de combustibil poate creste cu 2-3%!

8. Goleste masina de obiectele inutile. Multi soferi transporta totul in masina, indiferent daca au nevoie sau nu de anumite lucruri si obiecte. Te sfatuim sa scoti din protbagaj lucruile de care nu ai nevoie. Pastreaza doar roata de rezerva, cricul si o trusa de prim-ajutor. Cu cat vehiculul are mai multa greutate, cu atat consuma mai mult combustibil.

Citeste si: Cum sa reduci consumul de combustibil. Tine cont de aceste sfaturi

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Consumul de combustibil tine, in principal, de motorul masinii pe care o conduci, de felul in care...
Benzina si motorina sunt utile pe langa casa. Trebuie doar sa stii cum sa stochezi combustibilul pentru...
Utilizarea constanta a masinii produce cheltuieli semnificative, mai ales pentru combustibil. In plus, exista o legatura directa...