Siguranta in trafic. 8 sfaturi pentru soferii incepatori

Siguranta in trafic. 8 sfaturi pentru soferii incepatori

Permisul auto se obtine cu usurinta, daca stii regulile de circulatie si daca inveti sa te comporti cu respect in trafic. Multi dintre soferii incepatori uita complet, insa, de aceste aspecte odata ce se vad la volan. Iata cateva trucuri, care ii vor ajuta pe soferii aflati la inceput sa fie mai siguri la volan:

1. Pozitioneaza corect oglinzile laterale. O pozitionare defectuoasa a oglinzilor te va priva de urmarirea unei parti din drum. Pentru a evita zonele oarbe, regleaza oglinzile astfel incat sa vezi tot drumul din spate , dar si masina care se deplaseaza in saptele tau.

2 Obisnuieste-te cu masina. Chiar si pentru soferii cu experiente e dificil sa controleze perfect o masina necunoscuta. Tu, ca incepator, fa urmatorul exercitiu: pune pe carosabil o sticla din plastic fara capac si incearca sa mergi peste ea (sunetul sticlei iti va da de inteles daca ai reusit sau nu). Metoda te va ajuta sa te obisnuiesti mai repede cu masina.

3. Fa parcarea ideala.

a) - parcarea perpendiculara - pentru a evita impactul barei de protectie cu trotuarul trebuie sa te orientezi cu ajutorul oglinzilor: marginea de jos a oglinzii trebuie sa coincida cu marginea trotuarului.

b) parcarea paralela - pentru a evita atingerea rotilor de bordura, ataseaza la baza parbrizului din fata o bucata de banda adeziva, astfel incat aceasta sa coincida cu linia trotuarului.

4. Cum sa rulezi corect printr-o baltoaca. Inainte de ajunge in ea, redu viteza. Nu incetini sub nicio forma cand te afli deja prin ea. Daca ai ajuns in apa cu o viteza prea mare exista riscul ca aceasta sa nimereasca in motor si automobilul se va opri. In plus, exista riscul acvaplanarii. Atunci cand mergi prin baltoaca nu trebuie sa franezi brusc, apasa frana de cateva ori, pentru ca frecarea mecanica duce la ridicarea temperaturii si astfel va usca apa.

5. Urmareste manevrele mijloacelor inalte de transport. Nu te limita doar la tinerea in vizor a automobilelor din fata. Uita-te si la mijloacele de transport inalte( autobuz sau camion). Soferi acestor auoturisme vad mai bine drumul si pot afla motivele blocajelor in trafic. Asa, iti poti gasi o banda avantajoasa.

6. Regleaza corect oglinda retrovizoare. Oglinzile retrovizoare pot fi pozitionate in 2 regimuri: de zi si de noapte. Pozitia de noapte te ajuta sa eviti farurile orbitoare ale masinilor din trafic.

7. Foloseste corect frana de mana. Soferii incepatori cred ca orice parcare trebuie sa se incheie cu tragerea franei de mana. Pe timp de iarna, insa, exista probabilitatea ca aceasta sa inghete, de aceea poti sa te limitezi la regimul Parking, in cazul cutiei automate si la punerea in viteza, in cazul cutiei manuale.

8. Cum sa procedezi cand masina din fata incetineste. Daca te afli pe un carosabil cu mai multe benzi si ai posibilitatea sa faci o depasire, tine minte urmatoarea regula: in caz ca automobilul din fata reduce din viteza, nu te grabi sa-l depasesti. S-ar putea ca motivul acestei incetiniri sa fie un pieton ce traverseaza drumul, un animal sau orice altceva. O depasire in acest moment poate prezenta un pericol.

Cum sa-ti cureti masina dupa o ninsoare abundenta

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca vi se intampla adesea sa fiti tinta furiei altor soferi, atunci este absolut necesar sa fiti...
Mersul pe motocicleta poate fi o experienta eliberatoare, dar este, totodata, un sport periculos. Motociclistii sunt vulnerabili...
Aglomeratia din trafic poate reprezenta o sursa cotidiana de stres, mai ales daca locuiesti intr-un oras. Drumuri...