Cum sa ai grija de masina ta. Aceste trucuri te vor ajuta intotdeauna

Cum sa ai grija de masina ta. Aceste trucuri te vor ajuta intotdeauna

Masina ta ascunde multe mistere, indiferent daca esti sofer cu experienta sau unul incepator. Practic, multe dintre adevarurile pe care crezi ca le stii despre masina ta nu sunt chiar...adevaruri. Multe actiuni pe care le intreprinzi, crezand ca ai grija de masina ta, sunt de fapt...inutile si/sau costisitoare! Iata o lista importanta cu trucuri care te vor ajuta sa ai grija de masina ta in mod eficient.

Cum sa ai grija de masina ta. Pune in practica aceste trucuri:

1. Nu e obligatoriu sa schimbi bateria. Cand ai probleme cu bateria, primul instinct iti spune sa o schimbi! Nu te grabi. Adesea, cablurile bateriei sunt supuse coroziunii. Un truc simplu impotriva degradarii este curatarea cu ajutorul  clasicului Cola! In mare, trebuie sa deconectezi bateria, sa torni sucul si sa cureti cu ajutorul unei perii de sarma. Mai simplu, insa, ar fi sa reincarci pur si simplu bateria. Daca e chiar necesar sa schimbi acumulatorul, asigura-te ca achizitionezi unul nou!

2. Ulei curat vs ulei...lipsa. Schimbarea uleiului este importanta, insa nu la fel de mult precum prezenta acestuia in rezervorul masinii! Probabil crezi ca trebuie sa schimbi uleiul la 5000 kilometri. Nici pe departe! Majoritatea specialistilor transmit ca schimbarea trebuie facuta undeva la 12 000 kilometri. Altii, chiar la 16 000 kilometri! Asadar, asigura-te ca masina are ulei si lasa in plan secund puritatea acestuia.

3. Verifica daca nu exista rugina pe placutele de frana. Cand franele masinii scartaie, te gandesti ca e cazul sa schimbi placutele. Nu e neaparat solutia cea mai buna! Incearca, intai, sa elimini rugina de pe ele. Se poate prin spalare, razuire sau sablare. In general, placutele de frana nu trebuie inlocuite pana cand nu ajung la un nivel de uzura de 90%.

4. Atentie la inspectiile gratuite! Un mecanic auto poate fi tentat sa iti vanda ce ai si ce nu ai nevoie! Pentru a verifica daca mecanicul incearca sa incarce factura, actioneaza astfel: cand acesta pretinde ca o piesa trebuie schimbata, cere-i sa iti arate respectiva piesa si sa iti explice din ce cauza cea veche trebuie inlocuita. Nu ceda daca mecanicul va argumenta ca e prea greu pentru tine sa intelegi explicatia! Daca isi mentine decizia cu virulenta, mergi la alt service si cere o a doua parere.

5. Nu cere mecanicului sa roteasca anvelopele. Nu se stie daca rotirea cauciucurilor chiar ajuta la imbunatatirea vitezei masinii. Sunt doar speculatii. Daca crezi, totusi, ca aceasta actiune este benefica, macar marcheaza cu creta cauciucurile inainte de a duce masina in service. Astfel, iti vei da seama daca mecanicul chiar a rotit pneurile sau doar vrea sa ia niste banuti, in plus, degeaba.

6. Nu te speria de avertizarile luminoase ce apar pe bord. In mod frecvent, lumina de control a motorului apare pe tabloul de bord din cauza capacului de combustibil care nu este fixat suficient de bine, ceea ce face ca oxigenul sa intre prin conducta de gaz. Mai mult, ceea ce apare pe tabloul de bord depinde de designul vehiculului sau de diverse probleme software. Mergi la mecanic doar daca avertizarea luminoasa persista.

7. Probabil ca nu ai nevoie de aditivi speciali. Un mecanic auto iti va sugera anumiti aditivi pentru motor, rezervorul de gaze sau transmisie pentru a imbunatati performantele masinii. In realitate, automobilul primeste, deja, aditivi speciali din benzina si din uleiul de motor. Nu uita sa schimbi uleiul la numarul de kilometri mentionat mai sus.

8. Evita viteza. Nu apasa pedala exagerat prin oras sau pe distante scurte! Nu doar ca vei creste probabilitatea de a lua amenda sau, mai rau, de a face accident, ci vei consuma si combustibil fara rost! De ce spunem asta? Deoarece nu vei castiga cine stie ce timp! Matematica elementara ne arata ca viteza ajuta doar in calatoriile lungi. Asta deoarece cu cat mergi mai repede, cu atat va trebui sa depasesti limita de viteza, dar cu aceeasi crestere proportionala.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nu este dificil sa conduci o masina. Daca vrei sa evoluezi, insa, ca sofer, trebuie sa aplici...
Daca esti sofer sau te pregatesti sa sustii examenul auto, trebuie sa stii ce reguli ai de...
Daca conduceti cu prudenta, puteti fi mereu in siguranta pe carosabil si chiar sa economisiti bani. Iata...