Cum sa iti administrezi banii cu intelepciune?

Cum sa iti administrezi banii cu intelepciune?

Cu criza financiara existenta, e important sa invatam cum sa ne administram banii cu intelepciune.

Nu ne dorim sa ajungem in prapastia datoriilor, nu-i asa? Pentru a preveni acest lucru, e necesar autocontrolul. Ar trebui sa mentinem echilibrul in vietile noastre pentru a nu fi sclavii banilor si nevoiti sa suportam consecintele. Cei cinci pasi de mai jos sunt cei recomandati in mod obisnuit de consilierii financiari. Haide sa urmam acesti pasi pentru a ne administra nu doar banii, ci si vietile.

1

Economiseste. Ne este uneori greu sa economisim, in special daca avem atat de multe responsabilitati si castigam putin. Dar trebuie sa intelegem ca prin economii ne asiguram viitorul – in special in timpuri dificile. Majoritatea consilierilor financiari ne sfatuiesc sa economisim. Asa ca haideti sa facem din acest lucru o prioritate. Putem sa pastram cel putin 10% din veniturile lunare si sa le depozitam intr-o banca sau in alte locuri pentru pastrarea in siguranta. Acest lucru ne va ajuta sa ne abtinem de la a cheltui acele fonduri.

2

Tine evidenta bugetului. Acesta ne poate ajuta sa monitorizam, controlam si reducem cheltuielile. O evidenta buna poate releva unde se duc banii. Trebuie sa stim care e venitul nostru si sa incercam sa cheltuim mai putin decat castigam. Cunoasterea limitelor, a nevoilor si dorintelor face deasemenea diferenta. Existenta unui buget fix ne va ajuta sa evitam datoriile nenecesare.

3

Fa un plan pentru viitor. Trebuie sa luam cu atentie in considerare viitoarele noastre nevoi. Spre exemplu, daca ne gandim sa cumparam o casa sau un apartament, o ipoteca la o rata rezonabila e o decizie buna. Daca esti un familist, atunci asigurarile sunt de asemenea intelepte. Acest lucru poate implica si planurile de pensie.

4

Invata. Se spune ca invatatul este un proces care nu se termina niciodata. Astfel ca trebuie sa invatam anumite deprinderi si sa avem grija de sanatatea noastra fizica si emotionala. Aceste lucruri te pot recompensa ulterior, astfel ca nu e nevoie sa eziti inainte de a le face.

5

Creeaza echilibru. Echilibrul este crucial vietilor noastre. Trebuie sa ne cunoastem prioritatile si sa traim cu ele. Trebuie sa punem banii in locurile potrivite. Nu trebuie sa lasam lacomia sa ne conduca vietile. Cultivarea recunostintei ne va ajuta sa indepartam dragostea pentru bani si toate problemele care vin cu aceasta.

Banii joaca un rol important in viata noastra. Insa nu trebuie sa ii lasam sa ne conduca. Cand sunt administrati corect, banii ne pot da libertatea sa cautam lucrurile mai importante in viata, precum relatii apropiate cu famillia, prietenii si Dumnezeu. Traiul in aceasta lume imperfecta ne sugereaza ca ingrijorarea in privinta banilor e inevitabila. Din aceasta cauza trebuie sa ne pregatim, sa ne rugam si sa speram in venirea unor zile mai bune.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Desi criza financiara a lasat un gol adanc in buzunarele oamenilor, dupa valurile de concedieri si scumpiri...
Cheltuielile spontane, impulsive, inutile sunt cele care fac cel mai rau bugetului, de obicei. Pentru a evita...
Gestionarea banilor este dificila pentru oricine. Iar cand bugetul este restrans, poate parea aproape imposibil. Totusi, exista...