Cum alegi cel mai ieftin imprumut

Institutiile de credit au structuri de pret diferite. Concret, pe langa dobanda exista diverse alte comisioane, specifice fiecarei banci, care pot majora semnificativ costul real al unui credit. De aceea, cand alegi un credit, fie ca este vorba de credite de nevoi personale, de nevoi personale cu ipoteca, credite imobiliare sau ipotecare, este important sa urmaresti Dobanda Anuala Efectiva (DAE)

DAE este o formula de calcul al costului total al unui credit, exprimata in procente anuale, pe care bancile si alte institutii de credit sunt obligate prin lege sa o afiseze atunci cand promoveaza un imprumut, astfel incat clientii sa poata compara mai multe oferte de credite pentru a o alege pe cea mai ieftina.

Un credit care are o dobanda lunara mai mica decat un altul, nu este neaparat un credit mai ieftin. Pe langa aceasta dobanda lunara pot exista comisioane mai mari sau mai multe, astfel sa fie de fapt mai scump decat un credit cu dobanda mai mare, dar cu comisioane mai mici sau mai putine. Insa, un credit cu o DAE mai mica decat altul este cu siguranta mai ieftin, intrucat DAE ia in calcul nu doar dobanda afisata de banca pentru un credit, ci toate celelalte comisioane ce trebuie platite de catre client.

Pe www.VreauCredit.ro poti compara si analiza mai multe credite astfel sa il alegi pe cel mai ieftin, pe cel potrivit pentru tine.

Pentru a compara DAE pentru doua sau mai multe credite, este necesar sa ai aceeasi perioada de creditare. Aceasta influenteaza calculul DAE, iar pentru o comparatie reala seteaza acelasi interval de timp.

Pe langa DAE ar trebui sa fii atent si la comisionul de rambursare anticipata, costuri aferente asigurarilor, dobanda penalizatoare (in caz de neplata), comisionul unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor. Acestea de multe ori nu intra in calculul DAE.

Un alt elemement important la care trebuie sa fii atent atunci cand compari doua credite este tipul dobanzii: fixa sau variabila. Daca dobanda fixa nu se poate modifica pe parcursul derularii contractului de credit, dobanda variabila va fluctua in functie de indicii de referinta (ROBOR pentru lei si EURIBOR pentru euro). Daca ai nevoie de un imprumut pe o perioada indelungata de timp, si vrei sa fii ferit de fluctuatiile pietei, alege creditul cu dobanda fixa. Poate in prezent nu este cel mai ieftin, insa pe viitor se poate dovedi a fi mai rentabil, desi nu este o regula general valabila.