Cum alegi perioada de rambursare a unui credit

Articol scris de VreauCredit.ro
Cum alegi perioada de rambursare a unui credit

Perioada de timp in care se poate rambursa un credit difera de la un tip de credit la altul. Imprumuturile negarantate, pentru nevoi personale, trebuie achitate intr-un termen de cel mult 5 ani (60 de luni), conform reglementarilor BNR, cand vorbim de credite ipotecare perioada de rambursare poate ajunge la 30 de de ani sau chiar mai mult.

Trebuie sa stii ca, daca un credit se ramburseaza pe o perioada mai indelungata de timp, rata lunara va fi mai mica, insa in acelasi timp, costul total al creditului va creste prin cresterea sumelor datorate ca si dobanda.

De exemplu, pentru un credit de 10.000 de lei cu o dobanda de 10% rambursat intr-o perioada de 5 ani vei plati in total in jur de 13.000 de lei, dar acelasi imprumut achitat in 10 ani va costa 16.000 de lei in total.

Atunci cand vrei sa iei un credit este important sa analizezi ce varianta te avantajeaza. Vrei sa platesti o rata lunara mai mica, chiar daca per total vei plati mai multi bani la banca, sau preferi rata lunara mai mare, pe o perioada mai scurta, reducand valoarea totala pe care o vei da inapoi bancii? Toata lumea isi doreste sa aiba costuri totale cat mai reduse, insa analizeaza bine daca poti plati lunar o rata mai mare.

Este bine de stiut ca orice imprumut poate fi rambursat anticipat. Deci, perioda de rambursare nu ramane batuta in cuie din momentul semnarii contractului de credit, ci se poate modifica pe parcurs. Unele banci percep o taxa de rambursare anticipata, care este de obicei comision de 1% sau de 0,5% din suma rambursata in avans daca perioda ramansa pana la finalizarea contractului este mai mica de un an.

Articol scris de

VreauCredit.ro iti ofera o solutie simple de informare si comparare prin care poti gasi produsul bancar potrivit nevoilor tale. VreauCredit.ro este un portal independent si este partener cu peste 30 de banci din Romania.

Aflat la a 3-a versiune, portalul iti ofera posibilitatea de a cauta in lista de produse bancare dupa tipul creditului, suma si perioada dar si in functie de veniturile tale sau de rata maxima pe care o poti avea.

 

Echipa VreauCredit.ro

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

La un moment dat, pentru o perioada de timp, orice persoana se poate afla intr-o situatie financiara...
Daca vrei sa iti reduci rata lunara la credit, dar si costul total al acestuia, sau ai...
Institutiile de credit au structuri de pret diferite. Concret, pe langa dobanda exista diverse alte comisioane, specifice...