Serbet de cirese amare

Serbetul se prepara din zeama de fructe, cu un adaos de apa si zahar

Ingrediente:

- 1 pahar de zeama de cirese amare,
- 1 kg zahar,
- o lingurita zeama de lamaie

Mod de preparare:

##STEP##

Se storc ciresele amare printr-un tifon des, astfel ca sa obtinem un pahar de zeama limpezita. ##END STEP##

##STEP##

Se pune in tingire cu zaharul cu un pahar de zeama de cirese amare. Se pune tingirea intai la foc foarte moale, pana se topeste zaharul, apoi pe un foc iute. ##END STEP##

##STEP##

Se ia spuma neagra care se ridica la suprafata si se sterg marginile tingirii cu o carpa curata, muiata in apa rece. ##END STEP##

##STEP##

Se incearca daca este legat dand drumul la cateva picaturi intr-o ceasca cu apa foarte rece. Daca picaturile nu se dizolva indata si se pot lua intre degete, serbetul este gata si se da imediat jos de pe foc. Daca nu este gata, se lasa sa mai fiarba, incercand din nou. ##END STEP##

##STEP##

Se va incerca de 2 - 3 ori, ca sa iasa serbetul potrivit de legat. ##END STEP##

##STEP##

Se acopera tingirea cu o carpa uda si se lasa numai putin sa se racoreasca, luandu-se fierbinte la frecat. ##END STEP##

##STEP##

Se asaza tingirea pe un scaunel intors cu picioarele in sus astfel incat sa nu se miste la amestecat, si cu o vergea de lemn sau cu facaletul de mamaliga, se amesteca serbetul numai intr-o parte pana isi schimba culoarea, devenind ca un aluat potrivit de tare. ##END STEP##

##STEP##

Cand incepe sa-si schimbe culoarea, se adauga, amestecand mereu, o lingurita de zeama de lamaie. ##END STEP##

##STEP##

Se poate pune direct cu lingura in borcan, sau se mai framanta cu mana si se pune in borcan, apasandu-l cu pumnul ca sa nu ramana goluri de aer printre bucatile de serbet. ##END STEP##

Varianta 2 de serbet:

Zeama pentru serbet se mai poate pregati si astfel :

- se pun la fiert 1 kg de cirese cu o jumatate pahar de apa, lasand sa dea cateva clocote.

- Se lasa sa se raceasca, se scurg printr-un tifon si se pune la fiert un pahar si jumatate din aceasta zeama cu 1 kg de zahar.

Cu serbet se pot glasa si torturile, ruladele, fursecurile, etc amestecat cu putin unt.