Cum sa faci vin rosu

Prepararea vinului este foarte simpla, in teorie. Drojdia se imbina cu mustul intr-un mediu care permite fermentarea. Totusi, in practica, e nevoie de multa atentie si de pricepere. Vinificarea la domiciliu necesita mai multe echipamente ieftine, curatenie serioasa si rabdare cat cuprinde.

Cum sa faci vin rosu. Ai nevoie de:

- struguri;

- zdrobitor;

- un vas pentru fermentarea initiala(butoi, damigeana etc);

- alte vase pentru a doua etapa de fermentare, cea a vinului(damigene, butoaie etc);

- dopuri cu furtun;

- vase de apa(sticle de plastic, spre exemplu, in care va fi scufundat unul din cele doua capete ale furtunului de la dop);

- sticle cu dop de pluta.

Cum sa faci vin rosu. Prepararea mustului:

- foloseste struguri copti si sanatosi;

- aduna boabele de pe ciorchine. Daca zdrobesti ciorchinele intreg, vinul se va acri;

- da boabele la zdrobitor;

- pune boabele zdrobite(mustuiala) in vasul pentru fermentarea initiala;

- acopera vasul neetans pentru ca niciun animal de pe langa casa sa nu poata patrunde in vas;

- fermentatia strugurilor(boasca) se va obtine in 5-8 zile;

- boasca se va ridica din cand in cand, asa ca va trebui sa o reintroduci in must;

- stoarce boasca, dupa fermentarea initiala, apoi transfera vinul in vasele de fermentare(damigene, de preferat). Umple vasele pana la maximum 95% din capacitate;

- astupa gurile damigenelor cu dopurile cu furtun. Celelalte capete ale furtunelor de la dipuri se introduc in vasele de apa. Astfel , doxidul de carbon rezultat din fermentatia vinului va fi eliminat. Totodata, aerul nu va patrunde in damigene, iar vinul nu se va altera!

Cum sa faci vin rosu. Prepararea vinului:

- umple damigenele ochi, dupa ce procesul de fermentatie s-a incheiat. Ai grija sa folosesti acelasi vin!

- inlocuieste dopurile cu furtun cu dopuri normale;

- nu bate dopurile complet, fiidnca vinul inca mai elimina dioxid de carbon;

- toamna tarziu(noiembrie, inceput de decembrie), trage vinul de pe drojdie( primul pritoc);

- umple damiginele pana sus si de data asta bate bine dopurile;

- pastreaza damigienele in camere racoroase(beci, pivnita) cu o temepratura constanta cuprinsa intre 8 si 12 grade Celsius;

- primavara, in martie, vei face al doilea pritoc;

- acum poti muta vinul in sticle pentru vin cu dopuri de pluta;

- pastreaza sticlele inclinate, tot la beci. Astfel, dopurile se vor mentine umede, iar aerul nu va patrunde in sticle!

Citeste si: Cum sa recunosti un vin contrafacut