Cum sa pasteurizezi vinul

Cum sa pasteurizezi vinul

Vinul tau nu vrea sa se opreasca din fermentatie, desi i-a cam venit vremea pentru imbuteliere? Daca da, trebuie sa actionezi! Altfel, drojdia va continua sa produca gaze, iar presiunea va creste, ceea ce va duce la explozia sticlelor cu vin. Exista doua modalitati de a opri fermentatia: 1. prin adaugarea de substante chimice in vin (sulfiti, sorbat etc.); 2. utilizarea caldurii.

Azi te vom invata cum sa folosesti caldura pentru a opri vinul din fermentatie. Bautura va deveni, astfel, sigura pentru imbuteliere: drojdia si alte bacterii periculoase, precum Salmonella, Listeria si E. Coli, vor fi distruse.

Cum sa pasteurizezi vinul. Sterilizarea sticlelor:

1. Spala sticlele. Spala bine sticlele cu apa si detergent de vase atat exterior cat si interior. Daca sticlele sunt foarte murdare, foloseste o perie pentru spalat sticle. Clateste fiecare sticla. Pune fiecare sticla cu gura in jos pentru a se usca foarte bine.

2. Astupa sticlele cu folie de aluminiu. Dupa uscare, sticlele vor fi acoperite in partea superioara cu folie de aluminiu. Vei improviza practic niste dopuri din folie. Astfel praful si alte impuritati nu vor patrunde in sticle.

3. Incalzeste sticlele. Baga sticlele spalate si uscate in cuptorul inca nepornit. Seteaza temperatura la 120 grade Celsius si incalzeste sticlele timp de 30 minute. Opreste focul si lasa sticlele sa se raceasca in cuptor peste noapte( nu lasa usa cuptorului deschisa). Te sfatuim sa folosesti vase din sticla sodo-calcica. Cele din sticla borosilicata, ca Pyrex, sunt casabile in prezenta temperaturilor crescute.

4. Pune sticlele la pastrat. Dupa racire, muta sticlele intr-o cutie de carton care mai are sistemul de inchidere intact. Aseaza sticlele in picioare, fara sa indepartezi dopurile din folie de aluminiu. Inchide cutia. Sticlele se vor pastra curate.

Cum sa pasteurizezi vinul. Imbutelierea:

1. Foloseste sticlele deja sterilizate. Scoate folia de aluminiu de pe sticla.

2. Umple sticla cu vin, folosind o palnie si un furtun(evident trebuie sa fie curate). Fiecare sticla se va umple pana la baza gatului sticlei. Dupa umplere, pune iar dopul din folie de aluminiu.

3. Repeta acest proces cu fiecare sticla. Odata umplute sticlele, urmatorul pas este pasteurizarea vinului pentru a stopa fermentatia.

Cum sa pasteurizezi vinul. Pasi finali:

1. Aplica un suport metalic pentru oala sub presiune pe fundul unei oale suficient de inalte.

2. Muta sticlele de vin acoperite cu folie de aluminiu pe suportul pentru oala sub presiune.

3. Umple oala cu apa de la robinet. Nivelul apei nu trebuie sa fie peste nivelul vinului din sticle.

4. Insereaza un termometru digital de bucatarie prin folie in interiorul uneia dintre sticle.

5. Fierbe sticlele. Temperatura din interiorul sticlei trebuie sa atinga 74 grade Celsius. Aceasta temperatura omoara drojdia si alte bacterii daunatoare. Odata ce vinul atinge aceasta tempeeratura, mai lasa sticlele pe foc inca 15 secunde, apoi scoate-le din oala cu grija, folosind manusi de bucatarie.

6. Pune sticlele pe blat si lasa-le sa se raceasca. Nu indeparta inca folia de aluminiu.

7. Aplica dopuri de pluta(sterilizate in prealabil prin introducerea in apa clocotita timp de 5 minute) sticlelor de vin, folosind un dopuitor manual.

8. Muta vinul in locul de depozitare(beci, pivnita, debara etc).

Citeste si: Cum sa faci vin de tomate

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vinul trebuie imbuteliat cum se cuvine, indiferent daca e destinat consumului personal sau comercializarii. Recipientele ideale pentru...
Romania este o tara binecunoscuta pentru vinurile sale de inalta calitate! Daca esti un degustator la inceput...
Vinul se face, de obicei, din struguri, dar poate fi produs si din alte fructe, cum ar...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare