Cum se prepara Sake

Cum se prepara Sake

Sake este o bautura japoneza din orez, care poate fi preparata acasa, fara prea mult efort si fara cheltuieli prea mari, dupa cum urmeaza:  

Ingrediente (pentru aproximativ 4 litri):

• 1.5 kg orez alb cu bob rotund
• 567 g koji(orez infestat cu spori de aspergillus)
• 1 g drojdie uscata
• 4 litri de apa distilata sau filtrata

Metoda de preparare:
• Spalati orezul intr-o strecuratoare, sub jet de apa rece, clatindu-l bine pana cand apa de pe el este limpede.

• Puneti orezul intr-un bol, acoperiti-l cu 5-8 cm de apa rece si lasati-l la inmuiat timp de aproximativ 90 de minute.

• Puneti orezul intr-o strecuratoare metalica, in interiorul unei oale, umpluta cu 1,25 cm de apa. Acoperiti oala si fierbeti orezul la abur timp de aproximativ 60 de minute.

• Intre timp sterilizati ustensilele, introducand galeata de fermentatie, capacul acesteia, cana gradata, capacul etans si alambicul in apa fierbinte, timp de 10 minute, uscandu-le, apoi, bine, cu ajutorul unui prosop de bucatarie curat.

• Amestecati ingredientele ( orezul facut la abur, koji, drojdia si apa) in galeata pentru fermentatie.

• Sigilati galeata, cu folie de plastic si puneti capacul de-asupra.

• Introduceti alambicul in spatiul special din galeata pentru fermentatie.

• Lasati amestecul la fermentat timp de 1-2 saptamani. Acesta va incepe sa fermenteze imediat, insa trebuie lasat la fermentat timp de 14 zile, inainte de a trece la etapa urmatoare.

• Gustati sake-ul, cu ajutorul unui polonic, dupa ce il strecurati.

• Strecurati sake-ul intr-un borcan de cel putin 4 litri, sterilizat.

• Sigilati borcanul cu ajutorul unui capac etans.

• Lasati sake-ul sa fermenteze din nou, timp de cateva saptamani, punand borcanul intr-un loc uscat, la o temperatura de aproximativ 13 grade Celsius.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Romania este o tara binecunoscuta pentru vinurile sale de inalta calitate! Daca esti un degustator la inceput...
Otetul de mere este un ingredient nelipsit din casele gospodinelor, mai ales cand acestea pregatesc conserve pentru...
Lichior de menta! Suna tentant, banuim, mai ales pentru reprezentantele sexului frumos. Si da! Poti pregati aceasta...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare