Sarbatorile de iarna au trecut, vremea rece se mentine! Asa ca vinul fiert ramane o optiune pentru multa lume. Daca vrei sa gusti un vin fiert pe care sa nu-l uiti niciodata, urmareste retetele de mai jos.
RETETA 1
Ai nevoie de:
- 2 sticle de vin rosu sec.
- 2 portocale;
- coaja de la o lamaie;
- 150 g de zahar;
- 5 cuisoare;
- un baton de scortisoara;
- nucsoara proaspat rasa;
- o jumatate de lingurita de ghimbir proaspat ras.
Ce trebuie sa faci:
- decojeste si stoarce o portocala.
- pune sucul la fiert intr-o tigaie inalta, impreuna cu coaja de lamaie, zaharul si restul de condimente, in afara de cuisoare.
- adauga vin astfel incat sa acopere zaharul si incalzeste la foc mic pana cand zaharul se dizolva complet)amesteca din cand in cand)
- fierbe amestecul timp de 7-8 minute, pana cand obtii un sirop gros.
- taie pe jumatate a doua portocala si infige cuisoarele in ea.
- toarna vinul, iIntr-o oala mare.
- adauga siropul de zahar si condimente, cea de-a doua portocala si incalzeste amestecul a foc mic.
Citeste si: Cum sa prepari gutui la cuptor cu vin rosu
RETETA 2
Ai nevoie de:
- 750 ml de vin rosu;
- 100 g de zahar;
- o jumatate de lingurita cardamom macinat/10 seminte cardamom;
- o jumatate de lingurita scortisoara;
- 10 cuisoare;
- 6 stelute de anason;
- un sfert de lingurita de ghimbir macinat/o bucatica ghimbir;
- 2 portocale;
- o lamaie;
- 2 linguri de lichior de portocale.
Ce trebuie sa faci:
- spala citricele si taie-le sferturi sau felii.
- pune toate ingredientele intr-o cratita(nu si lichiorul), impreuna cu vinul, si lasa-le la foc mediu pana ce vinul incepe sa clocoteasca.
- da focul cat mai mic si lasa-l sa clocoteasca usor, inca 20 minute.
- adauga lichiorul, cand mai sunt 2-3 minute din timpul de fierbere.
- strecoara vinul.
Serveste vinul cu bucatele de portocala.
RETETA 3
Ai nevoie de:
- 750 de mililitri de vin rosu;
- 180 de mililitri de apa;
- 250 de grame de miere;
- 15 boabe de piper negru;
- un bat de scortisoara lung (pentru servit);
- coji subtiri de lamaie pentru decor.
Ce trebuie sa faci:
- pune vinul, apa, batul de scortisoara, piperul si mierea intr-o oala.
- pune oala la foc mediu, pana cand se incalzeste si incep sa formeze bule mici pe marginea vasului.
- la final, strecoara vinul si toarna-l in paharul decorat cu o coaja de lamaie si o bucatica dintr-un bat de scortisoara.