Cum si cand sa imbuteliezi vinul

Cum si cand sa imbuteliezi vinul

Vinul trebuie imbuteliat cum se cuvine, indiferent daca e destinat consumului personal sau comercializarii. Recipientele ideale pentru o pastrare a vinului pe termen lung sunt cele din sticla.

Reguli de pastrare a vinului:

- mentine recipientul de sticla intotdeauna plin. In alte conditii, oxigenul din vas va oxida vinul, care isi va pierde gustul si isi va modifica vizibil culoarea;

- temperatura din camera de pastrare este de 10-12 grade Celsius;

- tine vinul departe de lumina;

- umiditatea potrivita pentru depozitarea vinului trebuie sa fie intre 50 si 80%. Doar asa dopul nu va suferi modificari care sa permita patrunderea aerului in recipient.

- pastreaza sticlele cu vin pe orizontala. Astfel, dopul va fi mereu umed;

Ce conditii trebuie sa indeplineasca vinul pentru a putea fi imbuteliat:

- sa fie perfect limpede.

- sa fie stabil din punct de vedere fizico-chimic. Limpiditatea(claritatea nu se va schimba nici chiar sub influenta unor agenti fizico-chimici, cum ar fi contactul cu aerul, temperaturi mai scazute sau mai ridicate decat cele normale de pastrare;

- sa corespunda din punct de vedere compozitional si organoleptic unui anumit tip de vin pentru a putea fi imbuteliat. Tine cont de scopul imbutelierii. Daca vinul de consumat a atins stabilitatea si optimul de insusiri organoleptice, este necesara imbutelierea. Daca vinul va fi invechit la sticla, vei imbutelia vinul cand acesta incepe sa capete caractere de vin vechi, dar nu a atins maximum de insusiri organoleptice.

Cand sa imbuteliezi vinul:

- cel mai timpuriu moment pentru tragerea vinului la sticle este atunci cand sunt trecute testele de stabilitate (e stabil);

- cel mai indepartat moment al imbutelierii este inainte de atingerea maximului de calitati prin evolutia la vas.

- imbuteliaza vinul de consum curent, ce nu evolueaza prin maturare, dupa formarea lui, dar doar dupa ce a fost stabilizate.

- imbuteliaza vinul alb/roze, cel apreciat pentru prospetime si aroma specifica de soi, cand e proaspat, dupa o scurta maturare, de obicei in primul an.

- imbuteliaza vinul aromat, in primul an. Altfel, prin pastrarea indelungata la vas, poate pierde aromele.

- imbuteliaza vinul alb sec, de mare marca, dupa o maturare la vas de 2 - 3 ani.

- imbuteliaza vinul dulce, dupa 3 ani;

- imbuteliaza vinul rosu, dupa 2-4 ani.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vinul tau nu vrea sa se opreasca din fermentatie, desi i-a cam venit vremea pentru imbuteliere? Daca...
Romania este o tara binecunoscuta pentru vinurile sale de inalta calitate! Daca esti un degustator la inceput...
Vinul se face, de obicei, din struguri, dar poate fi produs si din alte fructe, cum ar...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare