7 cauze mai putin cunoscute ale insomniei

7 cauze mai putin cunoscute ale insomniei

Circa 30% din populatia planetei sufera de insomnie cronica. Numarul persoanelor care folsoesc somnifere creste odata cu varsta. Insomniile nu apar din senin. Ele sunt efecte ale stresului, ale anumitor afectiuni si nu numai. Exista chiar si mici obisnuinte cotidiene care iti pot strica somnul!

7 cauze mai putin cunoscute ale insomniei:

1. Lenjeria de pat sintetica. Lenjeria de pat din materiale naturale este mai rece si ofera o mai buna respirabilitate . De asemenea, acest tip de lenjerie absoarbe mai bine umezeala. In schimb, lenjeria de pat sintetica mentine caldura, devenind motivul transpiatiilor excesive de peste noapte. Din aceasta cauza, te vei tot foi in timpul noptii si, pe langa somnul neodihnitor, s-ar putea sa te trezesti cu ceva iritatii pe piele...

2. Uleiuri esentiale. Unele uleiuri esentiale au rolul de a ne linisti, cum ar fi cel de lavanda. Exista, insa, uleiuri esentiale care mai multa ne agita! E cazul variantelor cu citrice! La fel de important: nu pulveriza uleiuri esentiale pe perna! Tine cont ca unele substante din compozitia uleiului pot provoca arsuri chimice! Hormonii pot fi, de asemenea, afectati, ceea ce poate cauza, printre altele, insomnie!

3. Probleme ale glandei tiroide. Persoanele cu afectiuni tiroidale tind sa dezvolte apnee in somn(pauze in respiratie). Aceasta poate provoca treziri frecvente. Asa se face ca, dupa o noapte de somn, tot te simti obosit si lipsit de energie! asa ca dupa o noapte de somn, s-ar putea sa te simti obosit in loc sa fii plin de energie. Disfunctia tiroidiana duce adesea la perturbarea ritmului circadian.

4. Deficit de magneziu. Magneziul este un element esential care influenteaza si somnul. Daca organismului tau ii lipseste acest nutrient, s-ar putea sa te relaxezi cu greu. In plus, pot aparea convulsii musculare sau chiar sindromul picioarelor nelinistite din cauza deficitului de magneziu. Tocmai de aceea, sumplimentele sunt folosite pentru a trata persoanele ce sufera de insomnie.

5. Plante. Trebuie sa fii atent ee plante pui in dormitor! Unele Pot fi toxice pentru oameni. Daca suferide astm, unele plante ar putea declansa afectiunea, pe fond de alergie! In plus, mucegaiul sau alte bacterii din sol pot provoca probleme care, la randul lor, pot afecta calitatea somnului! si, ca urmare, va pot inrautati calitatea somnului.

6. Sindromul picioarelor nelinistite. Sindromul se caracterizeaza prin nevoia de a misca membrele din cauza anumitor senzatii locale neplacute. O persoana care sufera de asa ceva se va trezi peste noapte din cauza furnicaturilor sau arsurilor de la nivelul picioarelor! Lesne de inteles de ce somnul sau nu e de calitate... Sindromul picioarelor nelinistite variaza in intensitate si este mai frecvent la persoanele trecute de 50 ani.

7. Caldura excesiva in dormitor. Noaptea, temperatura corpului nostru scade usor pentru a da semnalul ca este timpul sa dormim. Totusi, daca temepratura e mare in dormitor, corpul tau ar putea sa nu recunoasca semnalul pentru somn! Mai mult, sursele de incalzire produc mult monoxid de carbon, care , in cantitati mari, poate fi daunator!

Citeste si:

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oamenii petrec aproximativ o treime din viata dormind. Sanatatea noastra depinde, in mare masura, de calitatea somnului...
Insomnia si somnul nelinistitor reprezinta probleme reale intr-o societate in care cei mai multi dintre noi ne...
Supararea nu e buna niciodata, d-apai inainte de somn! Daca atunci cand esti treaz/a, ai solutii pentru...