Afla cum sa te comporti cu un maniac depresiv?

Afla cum sa te comporti cu un maniac depresiv?

Maniacii depresivi sunt caracterizati prin schimbarile bruste de dispozitie, intense, care variaza intre stari de depresie severa si veselie sau extaz. Daca locuiti cu cineva care este maniac depresiv, iata cum trebuie sa va comportati cu acea persoana, pentru a va adapta si a face fata situatiei:  

- Informati-va cu privire la aceasta boala. Este bine sa lasati la o parte toate informatiile eronate cu privire la depresia maniaca si sa fiti constienti de faptul ca persoanele care sufera de aceasta boala nu au control asupra propriilor actiuni si emotii. Puteti afla mai multe informatii in acest sens de pe internet sau din revistele si cartile de specialitate, pe care le puteti lectura la biblioteca.

- Evitati etichetarea persoanelor maniaco-depresive, atunci cand sunteti in preajma lor, deoarece in ciuda bolii, acestea pot intelege glumele proaste sau remarcile la adresa lor. Dati dovada de sensibilitate in preajma acestor persoane si comportati-va cat mai normal cu putinta, deoarece uneori comportamentul celor din jur le poate provoca maniacilor depresivi schimbari bruste de dispozitie si tristete.

- Semnele care preceda o criza. Este indicat sa stiti care sunt acestea. Daca un maniac depresiv sta in pat toata ziua, simtindu-se letargic, acesta poate fi indiciul inceputului unei depresii majore. Daca, pe de alta parte, persoana respectiva este extrem de nerabdatoare si greu de controlat, inseamna ca urmeaza un episod maniac. Ambele variante sunt extreme si trebuie evitate.

- Ajutorul prin intermediul tratamentului. Majoritatea manicilor depresivi urmeaza un tratament cu medicamente. Ajutati persoanele in cauza sa urmeze un program si sa respecte programarile. Reaminti-le, ori de cate ori este nevoie, ca trebuie sa-si ia medicamentele.

- Cereti ajutor specializat. Nu va fie frica sa cereti ajutor, daca persoana manico-depresiva isi pierde controlul, mai ales in cazul unui episod maniac sau al unuia depresiv. Nu trebuie sa purtati singuri aceasta povara. Exista o serie de persoane specializate, cum ar fi medicul care se ocupa de tratament. In caz de urgenta sunati la 112.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Alcoolismul este o boala, care necesita o lunga perioada de recuperare si implicit multa vointa si ajutor...
Amigdalita acuta, numita si angina acuta circula in aceasta toamna. Aceasta afectiune este o inflamatie acuta a...
Dupa ce ai aflat care sunt simptomele pneumoniei, este timpul sa treci la tratarea propriu-zisa a acestei...