Afla cum se trateaza tuberculoza

Afla cum se trateaza tuberculoza

Tuberculoza (TBC) este o boala infectioasa grava, ce a afectat omenirea de la inceputul primelor civilizatii si pana astazi. Desi aceasta boala este tinuta sunb control, de la inceputul secolului 20, cu ajutorul vaccinelor si antibioticelor, tuberculoza poate cauza HIV sau alte boli. Iata cum se trateaza tuberculoza:

1

Recunoasterea simptomelor
Aveti foarte mare grija daca intrati in contact cu persoane care sufera de TBC sau locuiti cu cineva care are aceasta boala, deoarece este extrem de contagioasa, putand fi contactata pe calea aerului.
Fiti atenti la semne ale unor probleme la plamani, deoarece tuberculoza apare la nivelul acestora. Tusea, congestia pulmonara si durerile in piept sunt simptome comune ale tuberculozei active.
Purtatorii de TBC pot cauza simptome ale gripei comune, cum ar fi: febra, transpiratie pe timpul noptii, oboseala sau frisoane.
Persoanele care sufera de tuberculoza, pot cauza pierdeti inexplicabile de greutate.
Este indicat sa cereti ajutor medical, daca cauzati simptomele de mai sus.

2

Diagnosticarea bolii
Faceti-va o programare la medicul de familie si sugerati-i ca aveti nevoie de o serie de analize de laborator pentru depistarea TBC.
Faceti un test de piele antigen. Acesta se injecteaza sub piele si in functie de reactie de stabileste daca tuberculoza este in stare latenta sau activa.
Faceti analize de sange, pentru a va asigura ca testul de piele a aratat rezultatul corect.
Faceti raze la plamani, pentru a depista daca tuberculoza este in stare activa sau latenta.
Faceti analize de saliva.

3

Tratarea tuberculozei
Faceti un tratament cu antibiotoce pentru TBC, timp de 6-12 luni.
Daca medicul descopera ca boala este rezistenta la medicamente, veti fi nevoiti sa urmati 2 sau 3 serii de tratament, cu durata totala de pana la 2 ani.
Daca starea bolii este foarte grava si nu poate fi tratata cu medicamente orale, veti fi nevoiti sa faceti tratament cu injectii.
Mergeti la control in mod regulat, pentru ca medicul specialist sa hotarasca durata tratamentului. In cazul formelor usoare de TBC pacientii sunt contagiosi numai 2 saptamani de la inceperea tratamentului, dupa care nu mai reprezinta un pericol de contaminare pentru cei din jur, daca isi duc la bun sfarsit tratamentul.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Anxietatea este primul semn al depresiei, iar temerile din viata de zi cu zi, fobiile si pericolele...
Hepatita C este o boala infectioasa care afecteaza ficatul. Conform raportarilor, intre 2 si 5 milioane de...
Hepatita C este o boala infectioasa, care afecteaza ficatul. Potrivit statisticilor, 3,33% din populatia globului sufera de...