Cum poate fi depistat cancerul la san

 Cum poate fi depistat cancerul la san

Cancerul la san este al doilea cel mai comun tip de cancer in randul femeilor, afectand una din opt femei.

Depistarea timpurie si tratamentul adecvat fac ca acest tip de cancer sa fie tratabil in majoritatea cazurilor.

Iata cum poate fi depistat cancerul la san:

1

Recunoasterea simptomelor acasa:

Faceti-va o autoexaminare. Aceasta este nedureroasa si dureaza doar cateva minte. Faceti acest lucru o data pe luna, in saptamana de dupa menstruatie. Verificati-va sanii atunci cand faceti dus. Ridicati mana dreapta, indoiti cotul si puneti-va palma dupa cap. Incepeti sa palpati sanul dinspre exterior, cu miscari circulare. Urmariti daca acesta prezinta zone tari, sensibile sau noduli. Un nodul cancerigen este o masa stabila, neregulata, tare si nedureroasa. Repetati procesul pe sanul stang.  

Cautati schimbari vizibile la nivelul sanilor. Stati in fata oglinzii, ridicand si lasand jos bratele. Urmariti daca exista neregularitati in tesutul sanilor, cum ar fi aspectul de coaja de portocala, iritatii de culoarea rosie, umflaturi si sensibilitate exagerata, retragerea sfarcurilor sau mancarimi si roseata la nivelul acestora si nu in ultimul rand scurgeri din sfarcuri, ce pot contine urme de sange sau pot fi transparente sau de culoarea galbena.

Informati-va cu privire la cei mai comuni factori de risc in cazul cancerului la san:

Genul – femeile fac mai frecvent cancer la san decat barbatii.

Varsta – majoritatea pacientelor au peste 45 de ani.

Antecedente medicale – in cazul persoanelor care au avut cancer la san in trecut, acesta poate reaparea la acelasi san sau la cel opus.

Cazuri in familie.

Defecte genetice.

Riscul aparitiei cancerului la san creste in cazul persoanelor care au avut prima menstruatie inainte de 12 ani si in cazul celor care au intrat in menopauza dupa 55 de ani.

Sarcina dupa 30 de ani creste riscul aparitiei cancerului la san.

Factori legati de stilul de viata: obezitate, fumat, consum de alcool.

Recunoasteti semnele cancerului de san in faza avansata: pierdere in greutate, dureri de oase, imposibilitatea de a respira normal si ulceratii la nivelul sanilor.

2

Screeningul de depistare a cancerului la san

Faceti un control manual specializat o data pe an. Rugati-va medicul ginecolog sa va palpeze sanii atunci cand faceti controlul pelvian, deoarece s-ar putea ca acesta sa depisteze ceva ce v-a trecut cu vederea cand v-ati autoexaminat.

Faceti o mamograma. Aceasta este o radiografie ce examineaza tesutul sanilor si ce poate detecta nodulii, ce nu pot fi simtiti prin palpare.

3

Investigarea schimbarilor suspecte:

Faceti analize mai amanuntite. Daca depistati un nodul, mergeti la un control medical amanuntit.

Faceti o biopsie, pentru a stabili natura nodulilor.

Daca sunteti diagnosticate cu cancer la san, ar fi bine sa cautati un suport moral, care sa va ajute sa treceti peste aceste momente dificile din viata. Exista o serie de organizatii ce va pot ajuta in acest sens.

Etichete: cancer, cancer san,

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Majoritatea oamenilor nu fac diferenta intre deodorante si antiperspirante, crezand ca ambele au acelasi efect, insa acest...
Exista un remediu naturist miraculos care este benefic intregului organism, folosit de anumiti cardiologi pentru a-si trata...
Cancerul la stomac, cunoscut si sub denumirea de cancer gastric, se produce atunci cand celulele sanatoase din...