Afla cum se diagnosticheaza diabetul

Afla cum se diagnosticheaza diabetul

Invata care sunt semnele diabetului, ce teste se fac si cand trebuie sa mergi la doctor.

Simptomele diabetului variaza si nu sunt intotdeauna indicatoare ale unui diagnostic de diabet. Sunt multe informatii disponibile, iar noi am adunat cateva sfaturi valoroase pentru a te ajuta in diagnosticarea acestei boli si simptomele celor doua tipuri. Tine minte totusi, ca in toate aceste afectiuni potentiale, medicul e cea mai buna resursa.

In cele ce urmeaza vei afla cateva date despre diabet si semne de alarma.

Exista doua feluri de diabet:

- Tipul 1: acesta apare cand corpul tau produce putina insulina sau deloc.
- Tipul 2: acesta apare cand corpul tau produce insulina dar celulele tale nu o pot folosi corespunzator.

Simptomele diabetului pe care le poti simti si pot duce la un diagnostic de diabet tipul 1 includ urmatoarele:

- Urinare frecventa
- Sete crescuta
- Dureri de foame intense
- Scadere in greutate
- Vedere in ceata
- Iritabilitate
- Greata
- Voma

Simptomele pe care le poti simti si pot duce la un diagnostic de diabet tip 2 includ urmatoarele:

- Crestere in greutate
- Dureri, crampe sau amortirea picioarelor sau plantelor picioarelor
- Somnolenta
- Infectii de piele
- Jena
- Sete

Daca resimti vreuna din aceste simptome, ar trebui sa-ti faci o programare pentru a fi testat de diabet. Oamenii care au diabet tip 1 vor stii in general ca ceva nu e in regula. Indivizii cu diabet de tip 2 pot sa nu descopere ca au diabet pana cand sunt vazuti de doctor pentru alte probleme, precum boli cardiace, probleme de rinichi, neurologice sau impotenta.

Cand te duci la doctorul tau, el va efectua analize pentru a determina daca simptomele tale indica intr-adevar un diabet.

Testele pe care doctorul le va indica pentru a determina daca ai sau nu diabet includ: testarea nivelului de glicemie a jeun si testul oral de toleranta la glucoza.

- Testarea nivelului de glicemie a jeun se face prin recoltarea sangelui dupa un post tinut din seara anterioara. Acest lucru ii va permite doctorului sa vada care nivelul glicemiei inainte de a manca. Un individ care nu are diabet va avea valorile glicemiei intre 70-110mg/dl. O persoana cu diabet va avea valoarea glucozei peste 126mg/dl.

- Testul tolerantei la glucoza se efectueaza fie intr-un laborator, fie la cabinetul doctorului. Pentru a obtine rezultate exacte ar trebui sa nu fi mancat pentru cel putin 10 ore. Se va inregistra nivelul glucozei inainte de  test. Dupa ce s-a verificat nivelul glicemiei, ti se va da o bautura speciala, care are un continut crescut de zahar. Apoi ti se vor testa valorile glicemiei la intervale de 30 minute, pana la 3 ore. Testarile multiple ale glicemiei se fac pentru a putea observa care este durata necesara corpului tau sa regularizeze glucoza. Daca ai citiri crescute de peste 200mg/dl dupa doua ore, vei fi, cel mai probabil, diagnosticat cu diabet.

Cel mai important lucru de tinut minte daca esti diagnosticat cu diabet e ca nu e vina ta. Tendinta de a dezvolta aceasta boala e in general mostenita. Nu tine intotdeauna de suprapondere si nu e cauzata de consumul de prea multe zaharuri.

Atentie:

- Nu ignora nici un simptom care poate indica diabet. Diabetul care e ignorat poate fi fatal.
- Nu lasa frica de administrarea de insulina sa te opreasca din a te lasa diagnosticat, daca tu crezi ca ai aceste simptome. Exista si alte medicamente care pot fi administrate inainte de a trece la insulina.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Diabetul este numit „criminalul tacut”, deoarece cei care sufera de aceasta boala, in general, trec cu vedere...
Glicemia reprezinta cantitatea de glucoza din sangele circulant. Nivelul glicemiei este foarte important pentru sanatate. O glicemie...
Komboglyze se utilizeaza in asociere cu regimul alimentar si exercitiile fizice pentru a ameliora controlul glicemiei la...