Te simti ametit? Iata care pot fi cauzele si cand trebuie sa te ingrijorezi

Multi oameni confunda un vertij cu o stare de ameteala. Desi par identice nu e deloc asa. Daca prima stare este foarte periculoasa, putand indica afectiuni periculoase si grave, a doua reprezinta, de obicei, efectul unor obiceiuri banale. Iata de ce te simti ametit/a si cum poti deosebi vertigo de o ameteala comuna.

Vertigo vs ameteala. Senzatia de miscare, de rotatie a lucrurilor sau obiectelor din jurul nostru. Aceasta senzatie determina o tulburare de echilibru asociata frecvent cu greata si/sau varsaturi. Vertijul este frecvent confundat cu ameteala. Termenul ameteala este deseori utilizat pentru diverse senzatii care nu corespund exact definitiei medicale a vertijului. Astfel, pentru durerea de cap, furnicaturi/amorteli in pielea capului, vederea tulbure, starea de confuzie mentala este frecvent folosit termenul ameteala. Amtelea te ia , spre exemplu, atunci cand te ridici brusc. In schimb, vertigo se simte ca si cum camera s-ar invarti cu tine sau ca si cum te-ai misca, desi stai nemiscat. Vertijul poate indica, printre aletele, anemie, boala lui Meniere, Parkinson sau formarea de cristale in urechea interna.

Cauze ale ametelii si vertijului:

1. Deshidratarea. Uneori, solutia pentru multe probleme este un pahar cu apa. Deshidratarea poate scadea volumul sangelui, iar circulatia devine mai greoaie, ceea ce inseamna ca la nivelul creierului ajunge mai putin oxigen. Asadar, bea suficienta apa. Daca si dupa hidratarea corespunzatoare persista sentimentul de vertij, consulta un medic. Ar putea fi vorba despre o alta afectiune.

2. Anxietatea e o stare foarte obisnuita, indiferent daca constientizam sau nu. Unul dintre simptome poate fi o ametela usoara(zapaceala, uluire) sau chiar vertigo. Corpul nostru reactioneaza hiperventiland si daca sentimentul nu dispare, o portie de adrenalina poate provoca ameteala atunci cand ajunge la creierul tau. Incearca sa gasesti un loc unde sa te asezi si ispira adanc. Daca senzatia de anxietate persista se poate transforma in atac de panica, moment in care ar trbeui sa ceri ajutorul unui medic.

3. Alergiile. Urechea ta interioara este responsabila cu controlul echilibrului. Cand patrund alergeni in organism, se pot provoc aobstructii sau inflamatii la nivelul urechii medii. In acele momente, corpul va reactiona, regland tensiunea arteriala, ceea ce poate provoca vertijul, adesea violent.. Afla ce iti provoaca alergii si fereste-te pe cat posibil. Spre exemplu, poti incerca sa eviti anumite flori sau animale care pot provoca diverse alergii. Consula un alergolog pentru a afla ce fel de tratament ti se potriveste.

4. Imbatranirea. Persoanele de peste 50 de ani incep sa experimenteze modificari ale urechii interne. Aceasta schimbare fiziologica normala poate duce la vertigo, mai ales cand te ridici brusc din pat. Incearca sa te ridici incet. Consulta frecvent medicul.

5. Glicemia scazuta. Daca sari frecvent peste sau daca suferi de diabet, nu vei avea intotdeauna suficient zahar in sange. Corpul va folosi rezervele, iar creierul va primi mai putina energie, ceea ce te poate face sa te simti ametit, aiurit. Practic, energia ramasa este distribuita catre intreg corpul. Mai mult, diabetul poate provoca probleme ale urechii interne, ceea ce poate provoca stari de vertigo. Incearca sa te hranesti corespunzator, reglandu-ti nivelul de insulina.

6. Exercitiile fizice si sportul. Sporturile care implica exercitii cardiovasculare iti fac inima sa pompeze mai incet, ceea ce este bine, insa poate duce, uneori, la ameteli atunci cand schimbi brusc pozitia. Incearca sa mergi incet , dupa ce faci sport. Daca ametelile persista, dupa ce te-ai odihnit, mergi la medic. La fel si daca se intampla brusc, fara sa faci efort.

7. Efectele secundare ale medicamentelor. Fiecare medicament are cel putin un efect secundar, iar starea de ameteala e, frecvent, una dintre el. Diureticele provoaca de obicei acest efect. Citeste, asadar, cu atentie prospectul , bea suficienta apa si hraneste-te suficient pe timpul tratamentului. Mergi la medic . E posibil ca tratamentul sa necesite modificari.

8. Presiune scazuta a sangelui. Majoritatea cazurilor de ameteala sunt cauzate de tensiunea arteriala. O deteriorare a partii sistemului nostru nervos care regleaza tensiunea arteriala poate provoca astfel de stari.

9. Infarctul si accidentul vascular cerebral. Ameteala, insotita de dureri toracice, respiratie dificila, greata si dureri la nivelul bratului poate fi semnul unui accident vascular cerebral. La persoanele mai in varsta, e posibil ca accidentul vascular sau infarctul sa se intample doar prin senzatia de vertij, fara celelalte simptome. Ia o aspirina sau orice alt vasodilatator si apeleaza 112.