Cum sa identifici cancerul de stomac

Cum sa identifici cancerul de stomac

Cancerul la stomac, cunoscut si sub denumirea de cancer gastric, se produce atunci cand celulele sanatoase din stomac devin anormale si scapa de sub control. Din pacate, de multe ori, aceasta boala este diagnosticata in stadii avansate, deoarece nu exista o metoda eficienta de screening precoce pentru acest tip de cancer, iar multe persoane nu dau importanta simptomelor initiale.

Exista o multime de semnale date de cancerul gastric, chiar din debutul sau. Trebuie, insa, ca simptomele initiale sa nu fie trecute cu vederea, deoarece boala va avansa, iar sansele de vindecare se vor micsora.

Cancerul de stomac - simptome precoce:

1. Principalele simptome abdominale. Stomacul face parte din sistemul digestiv superior si ajuta la procesarea nutrientilor din alimentele pe care le consumi. Dupa ce parasesc stomacul, alimentele intra in intestinul subtire si apoi in cel gros. Principalele simptome ale cancerului de stomac pot fi impartite in doua categorii: cele care afecteaza direct abdomenul si cele mai generale. Simptomele abdominale care apar de obicei devreme sunt arsurile la stomac si indigestia. Arsurile stomacale( dispepsie), o senzatie de arsura in piept si in abdomenul superior rezulta din regurgitarea acidului in esofag. O tumoare in stomac va provoca adesea descompunerea necorespunzatoare a alimentelor in stomac, fenomen care, la randul sau, poate duce la eructatii si alte simptome de indigestie. Sigur, doar pentru ca experimentezi aceste simptome nu inseamna ca ai cancer. Mergi, insa, la medic daca le ai frecvent.

2. Balonare. Cancerul de stomac poate provoca umflaturi abdominale, ce se transforma in balonari frecvente. E psoibil sa te simti balonat/a dupa orice masa si plin/a, chiar si atunci cand mananci foarte putin. Senzatia de balonare poate fi unul dintre primele simptome ale cancerului de stomac. Durerea de stomac si durerea in stern pot fi asociate cu problemele stomacale. Daca te simti des plin/a si umflat/a si te confrunti cu unul sau mai multe dintre celelalte simptome timpurii, mergi la medic!

3. Dificultati la inghitire. E posibil ca acest tip de difuicultate sa fie cauzata de o tumoare in zona de legatura a esofagului cu stomacul. O tumoare in aceasta zona poate obstructiona alimentele, provocand disfagie (dificultate la inghitire).

4. Greata cronica. In cazurile de cancer de stomac, pot exista obstructii la jonctiunea stomacului cu intestinul, blocandu-se astfel trecerea alimentelor. Acest fenomen ar putea indica o tumoare in zona de legatura dinstre stomac si intestin. Cel mai evident simptom ca acest lucru se intampla estea greata cronica asociata cu varsaturi. In cazuri rare, varsaturile pto fi si cu sange. Aasadar, daca vomiti cu sange mergi rapid la medic!

5. Simptome mai generale. Verifica ganglionii limfatici. Daca se maresc, e psoibil ca organismul sa sufere de o alta boala mai grava. In cazul cancerului (de stomac), celulele canceroase vor calatori de la stomac (sau de oriunde este localizata tumora) prin canalele limfatice, pana la ganglionii limfatici axilari stangi. Acest lucru provoaca umflare. Atentie la semne de casexie (scaderea masei musculare). Celulele canceroase vor creste rata metabolica bazala, ceea ce va duce apoi la o pierdere a masei muschulare. Pierderea de sange provocate de cancer poate duce la anemie, care, la randu-i, va provoca paloare si slabiciune. Persoanele cu cancer pot resimti o oboseala cronica, o senzatie de letargie sau dificultati in a se concentra.

Cancerul de stomac - simptome in faze mai avansate:

1. Cresterea nivelului de durere sau a disconfortului abdominal. Durerea sau disconfortul in abdomen/stomac se vor intensifica pe masura ce cancerul progreseaza si o tumora creste. Durerea asociata cu cancerul de stomac va creste in general in intensitate in timp si nu se va atenua cu medicamente. Tumorile stomacale pot comprima structurile din jur, in timp ce cancerul ulcerativ poate eroda membranele stomacului. Ambele fenomene vor provoca dureri de stomac.

2. Evalueaza-ti apetitul. Celulele canceroase secreta substante care diminueaza semnalele de foame din organism. Acest fenomen, combinat cu o tumoare care pacaleste stomacul sa se simta plin, va provoca pierdere pronuntata a poftei de mancare. Ca rezultat, pe masura ce cancerul progreseaza, un pacient poate suferi o pierdere severa in greutate.

3. Noduli si umflaturi in stomac. In timp, se va acumula mai mult lichid in stomac, ceea ce va conduce la umflaturi usor sesizabile. In cancerul de stomac, pacientii pot simti un nodul dur, neregulat in abdomen. Acest nodul se va misca in timpul respiratiei si se poate misca spre inainte cand bolnavul se apleaca. De asemenea, un cancer in stadiu avansat poate provoca o masa dura in abdomenul stang-sus, in zona stomacului.

4. Verifica fecalele. Cand cancerul de stomac ajunge in stadii mai avansate, poate provoca sangerare continua. Sangele ajunge si in excremente. Astfel se vor instala scaune sangeroase sau negre. Aceste semne se combina, adesea, cu constipatie sau diaree. Asadar, daca fecalele au culoarea neagra precum gudronul sau elimini sange in timpul scaunului, nu ezita sa consulti medicul specialist!

Cancerul de stomac - determinarea factorilor de risc:

1. Tine cont de varsta si sex. Sunt factori potentiali de risc ce au legatura cu stilul de viata, insa unele aspecte nu pot fi influentate. Exista o crestere semnificativa a ratelor de cancer de stomac la persoanele de peste 50 de ani, iar cei mai multi dintre cei diagnosticati au intre 60 si 80 ani. Cancerul de stomac este, de asemenea, mai frecvent la barbati decat la femei.

2. Evalueaza stilul de viata. Exista riscuri potentiale semnificative asociate cu stilul de viata si dieta. Fumatul si consumul de alcool cresc riscul de cancer gastric prin introducerea de substante nocive in organism. O dieta saraca in fibre creste riscul de cancer de stomac prin prelungirea timpului de expunere a organismului la agentii cancerigeni prezenti in alimente.Consumul pe termen lung de alimente sarate, uscate si afumate cu niveluri ridicate de nitrati creste, de asemenea, riscul. Se crede, de asemenea, ca obezitatea poate fi o cauza a cancerului de parte superioara a stomacului). Nu in ultimul rand, persoanele care lucreaza in industria carbunelui, metalului sau cauciucului trec printr-un risc mai mare de cancer stomacal. Lucratorii din aceste domenii sunt expusi la mai multi agenti cancerigeni decat cei din alte industrii.

3. Istoricul medical personal si familial. Pastreaza o evidenta clara a istoricului medical personal. Fii deosebit de vigilent/a, daca ai antecedente de infectii cu Helicobacter pylori, gastrita cronica, gastrita atrofica, anemie pernicioasa sau polipi gastrici, deoarece toate aceste afectiuni creeaza predispozitie pentru cancer de stomac. Cancerul gastric se poate dezvolta cu usurinta si in cazul indepartarii prin chirurgie a unei parti din stomac. Cancerul de stomac poate fi transmis genetic, asa ca e important sa stii ce se intampla in familia ta(macar de la bunici incoace).

Citeste si: Ce poate agrava refluxul gastroesofagian

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Una dintre bolile de temut ale zilelor noastre este cancerul gastric. Aceasta afectiune crunta este produsa de...
Consumul de sare in exces este considerat un pericol pentru sanatate. Cel putin asta stim de la...
Cancerul nu are inca un remediu, din punctul de vedere al medicinei clasice. Din fericire, exista metode...