Cauzele durerilor articulare

Cauzele durerilor articulare

Durerile articulare sunt probleme de sanatate din ce in ce mai raspandite in societatea moderna. Ele pot avea o multitudine de cauze, precum sedentarismul sau alimentatia inadecvata. La fel de important de stiut, o jena/durere articulara nu trebuie tratata cu superficialitate, mai ales daca dureaza mult! Consulta rapid un medic reumatolog.

Posibile cauze ale durerilor articulare:

Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna ce afecteaza, in principal, articulatiile. De asemenea, poate implica inflamatii in jurul plamanilor, probleme cardiace si un numar scazut de globule rosii. Simptome:

- articulatii umflate;

- dezvoltarea simptomelor peste saptamani sau peste luni;

- afectarea genunchilor, mainilor si picioarelor;

- pierderea mobilitatii articulare;

- febra;

- deformarea degetelor.

Bursita e o inflamatie a bursei, un mic sac cu fluid care captuseste si lubrefiaza zona in care elementele articulare-inclusiv os, tendon, ligament, muschi sau piele-se freaca una de alta. Aceasta afectiune poate provoca dureri la nivelul picioarelor si mainilor. Simptome:

- dureri treptate sau bruste la nivelul coatelor, umerilor, soldurilor, genunchilor si in zona tendoanelor lui Ahile

- pierdere severa a mobilitatii umarului.

Fibromialgia este o afectiune cronica care provoaca durere din cauza presiunii in anumite puncte ale corpului. Cauza bolii nu este cunoscuta, dar cercetatorii spun ca este o combinatie de factori geneticisi de mediu. Simptome:

- urere in muschi si in oase;

- stare generala de oboseala;

- tulburari de somn;

- furnicaturi la nivelul picioarelor si sensibilitate la zgomote(uneori).

Accidentele. In mod normal, leziunile articulare apar la genunchi, incheieturi si coate. Daca ai inflamatie si durere doar intr-o articulatie, poate fi cauza unei activitati fizice. Simptome:

- durere si inflamatie a unei articulatii;

- umflare si mobilitate redusa.

Osteoporoza este o boala care consta in slabirea oaselor, care se pot chiar fractura. Frecvent, persoanele care sufera de aceasta afectiune au dureri articulare la genunchi. Simptome:

- nu exista semne de avertizare in fazele incipiente;

- retragerea gingiilor;

- unghii fragile;

- dureri ale coloanei vertebrale si ale genunchilor, in faze avansate.

Infectiile sunt posibile din cauza bacteriilor care patrund in organism. Foarte des se intampla dupa o trauma sau dupa o procedura chirurgicala. Apoi, bacteriile se raspandesc in oase si in articulatii prin fluxul sanguin.

Tipuri de infectii care provoaca dureri articulare:

Osteomielita. Aceasta afectiune este foarte frecventa la persoanele cu diabet zaharat. Se dezvolta rapid si are simptome precum durere, febra si rigiditate.

Artrita septica afecteaza adesea articulatiile picioarelor si bratelor, inclusiv soldurile, umerii si incheieturile.

Lupusul este o boala autoimuna care ataca tesuturile sanatoase. E foarte periculos si poate duce la deces, deoarece, frecvent, boala este dificil de diagnosticat si nu exista remediu. Afecteaza ochii, plamanii, inima, pielea, rinichii, sangele si creierul, dar cel mai frecvent simptom este durerea articulara care se poate instala oriunde. Simptome:

- dureri articulare usoare sau severe;

- febra care poate dura mult timp;

- caderea parului;

- anemie;

- eruptii cutanate, inclusiv la nivelul fetei;

- pierderea memoriei;

- dureri de cap.

Solutii pentru ameliorarea durerilor articulare:

1. Calciul si vitamina D amelioreaza durerile articulare. Nu te vei vindeca, dar vei reduce inflamatia, iar oasele vor deveni mai puternice.

2. Dieta cu antioxidanti. O dieta adecvata, la recomandarea medicului, va calma durerile articulare. Exista cateva alimente care ajuta in acest sens: peste, ulei de masline, fructe, legume. De asemenea, macesul este bogat in antioxidanti care pot ajuta la protejarea impotriva aafectiunilor articulare.

3. Activitatile fizice. Desigur, atunci cand aveti dureri de genunchi, nu puteti sari si alerga precum o persoana sanatoasa, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa eviti orice activitate fizica. Chiar si plimbarile lungi te pot mentine in forma. in mod normal, medicii recomanda efectuarea unor exercitii speciale care nu pun presiune suplimentara asupra articulatiilor.

4. Nu toate durerile articulare sunt artrite. Uneori este foarte dificil de pus un diagnostic corect in cazul unei persoane cu dureri articulare. Multe simptome ale bolilor sunt comune. Daca ai cel putin o articulatie care te doare, trebuie sa mergi la un reumatolog. Doar un profesionist poate distinge artrita de alte fafectiuni articulare.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Reumatismul afecteaza foarte multi oameni, in special din categoria celor de varsta a treia. Tratamentul clasic in...
Citeste prospectul medicamentului Revulsin si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Dureri articulare...
Citeste prospectul medicamentului APIREVEN , unguent si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...