Ce poate agrava refluxul gastroesofagian

Ce poate agrava refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian sau hiperaciditatea este o afectiune digestiva, cauzata de eliberearea acidului gastric in esofag, din cauza disfunctiei unui valve musculare, numite sfincter esofagian inferior. Simptomele acestei afectiuni includ arsurile stomacale, regurgitarile alimentare si acide si eructatiile (ragaielile).

Daca ai simtit vreodata o senzatie de arsura stomacala dupa masa, e posibil sa fii unul dintre milioanele de oameni care sufera de reflux gastroesofagian. Aceasta conditie comuna poate fi declansata si agravata de anumite obisnuinte cotidiene. Iata care sunt acestea:

Porti haine stramte. Hainele stramte/mulate au un rol estetic, insa nu sunt neaparat bune pentru sanatate. Pe langa faptul ca provoaca probleme legate de circulatia sangelui , hainele prea stranse pe corp pot agrava refluxul gastroesofagian. Se intampla, deoarece articole precum blugii si curelele apa pe stomac!

Dormi fara perna. Acest tiapr de somn face bine gatului si coloanei, nu si stomacului! Daca suferi de reflux, e recomandat sa pui sub cap o perna groasa de circa 20 centimetri. Aceasta pozitie a capului incurajeaza fluxul sanatos al acidului din stomac in timpul somnului.

Te intinzi dupa ce mananci. E normal sa simti nevoia unui pui de somn dupa o masa copioasa. Daca ai arsuri la stomac, insa, ar fi cazul sa te abtii! Cand stai intins/a, toata mancarea abia incurgitata impinge mpotriva valvei dintre esofag si stomac. E de preferat sa ramai activ 2-3 dupa masa. Apoi, poti merge la somn!

Bei apa in timpul mesei. Senzatia de sete in timpul mesei e normala, mai ales atunci cand consumi alimente grele. Abtine-te, totusi, deoarece lichidele baute in timpul mesei dilueaza acizii din stomac, air digestia este afectata. De asemenea, apa prea rece sau cu gheata va detemrina micsoararea vaselor de sange, care vor solidifica astfel grasimile, facand alimentele si mai greu de digerat. Hidrateaza-te, asadar, doar dupa ce ai temrinat de mancat!

Bei multa cafea. Cafeaua aduce o multime de beneficii organismului, fiinf licoarea care ne trezeste pe multi dintre noi in diminetile grele. Persoanele care sufera, insa, de reflux gastroesofagian ar trebui sa reduca sau chiar sa stopeze consumul de cafea. Cofeina creste niveluld e aciditate din stomac si de aici agravarea arsurilor.

Faci sporturi nepotrivite. Viata sedentara este unul ditnre cei mazi mari dusmani ai sanatatii. Ai nevoie de miscare cat mai des posibil. Ai grija, insa, ce alegi, daca ai probleme cu acidul gastric! Exercitiile de mare impact, cum ar fi gimnastica, ridicarea de greutati sau ciclismul pot agrava simptomele neplacute de reflux si balonarea. Ar trebui, practic, sa optezi pentru exercitii fizice moderate si cu impact redus, cum ar fi yoga sau pedalatul la biccileta fitness.

Citeste si: Remedii naturiste impotriva refluxului gastroesofagian

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Refluxul gastresofagian sau hiperaciditatea este o afectiune digestiva, cauzata de eliberearea acidului gastric in esofag, din cauza...
Ghimbirul este un condiment folosit in toate partile lumii, fiind un extraordinar remediu naturist si avand o...
Stomacul uman este umplut in mod natural cu un lichid acidulat care activeaza formarea enzimelor digestive, necesare...