Ce spun pistruii despre sanatatea ta

Pistruii sunt considerati de multi un element de atractie, mai ales cand vine vorba de sexul frumos. Putini stiu, insa, ca aceste mici pete pot fi periculoase pentru sanatate.

Pistruii(efelidele)sunt, de obicei, mosteniti de la parinti si nu prezinta simptome. La unele persoane se estompeaza si devin mai mici in sezonul rece. La altele sunt vizibile in permanenta. Medicii considera ca o piele cu pistrui are nevoie de o protectie permanenta, altfel riscurile sunt imense.

Cauze

Pistruii se formeaza din cauza productiei prea mari de melanina (pigment care da culoarea pielii). Melanina este o substanta chimica produsa de anumite celule ale pielii (numite melanocite). Aceastea ajuta la protejarea pielii prin reflectarea si absorbtia razelor ultraviolete (UV).

Efecte

Din pacate, persoanele cu pistrui prezinta risc ridicat de cancer de piele. Contactul cu soarele sau cu solarul nu este de dorit. Riscul de a dezvolta o alergie la soare, de a obtine piele uscata si pruriginoasa este major. Imbatranirea prematura(ridurile) este, de asemenea, foarte posibila. Mare atentie la pistruii mari, care incep sa apara pe umeri si pe spate, sunt lunguieti si cafenii! Mergi la dermatolog imediat ce sesizezi prezenta lor, deoarece se pot transforma in cancer!

Tratament

Pistruii se indeparteaza cu ajutorul unor creme depigmentante, prin peelinguri chimice, prin crioterapie sau laseterapie.

Sfat: fereste-te de solar si de razele soarelui@ Daca, totusi, nu te poti abtine, foloseste protectia solara UVA / UVB cu SPF 30 sau mai mare pe toata pielea expusa, atunci cand mergi la plaja!