Cum sa previi si sa tratezi ulcerul gastric

Cum sa previi si sa tratezi ulcerul gastric

Ulcerul gastric se dezvolta atunci cand mucoasa stomacului sau cea din prima parte a intestinului subtire incepe sa se erodeze. Simptomele includ durere si arsuri in zona abdomenului, intre stern si buric, eructatii(ragaieli), greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, pierdere in greutate si senzatie de oboseala. Daca, din nefericire, ai fost diagnosticat/a cu ulcer gastric, vei primi de la medicul specialist un tratament pe baza de antiacide, blocanti ai acidului sau antibiotice.

Pe langa respectarea tratamentului prescris de medic, exista mai multe metode prin care poti tine ulcerul sub control. Iata care sunt acestea:

Ia medicamentele!

1. Ia toate medicamentele prescrise. Daca medicul a stabilit ca ulcerul a fost cauzat Helicobacter pylori, antibioticele sunt necesare pentru eradicarea bacteriei. H. pylori este o bacterie care slabeste invelisul protector al stomacului, permitand deteriorarea straturilor sensibile. In cazu acestei bacterii se prescrie, de obicei, un tratament format din 3 medicamente( 2 antibiotice si un inhibitor al pompei de protoni). Acesta dinm urma va actiona pentru a reduce productia de acid.

2. Evita antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Unele AINS pot agrava ulcerul! Medicamentele comune, cum ar fi aspirina si ibuprofenul, fac stomacul mai vulnerabil la acid si pepsina. Intreaba medicul daca ai voie sa iei AINS.

3. Atentie la antiacide! Multe antiacide sunt disponibile fara prescriptie medicala. Ele pot ameliora iritatia si durerea de stomac si indigestia. Desi usureaza disconfortul, nu vor trata sau vindeca ulcerul. Daca doresti sa iei antiacide, asigura-te ca iti consulti mai intai medicul, deoarece aceste medicamente oot bloca absorbtia medicamentelor prescrise! In consecinta, vor reduce eficienta tratamentului antiulcer! Ia antiacide cu cel putin o ora inainte saudoua ore dupa ce ai luat medicamentele prescrise.

Mananca bine si sanatos!

1. Evita alimentele care cresc productia de acid din stomac. Alimentele care pot irita acidul gastric difera de la o persoana la alta. Unele persoane pot manca aproape orice, fara sa irite stomacul! Asadar, va trebui sa inveti ce alimente iti provoaca probleme si sa renunti la consumul lor! Pacientii cu ulcer gastric trebuie sa evite dietele bogate in carne rosie, alimentele prajite sau grase si alimentele rafinate, precum faina sau zaharul. Ei trebuie sa fie atenti, de asemenea, la produsele din lapte integral sau smantana. Menta si alimentele pe baza de menta pot creste , la randul lor, productia de acid din stomac.

2. Evita alimentele iritante. Pe langa alimentele care pot provoca o productie crescuta de acid in stomac, exista alimentele care agraveaza ulcerul. Hrana picanta trebuie evitata! De asemenea, daca ai ulcer, ar trebui sa eviti citricele si bauturile acide. Sucul de portocale sau de lamaie foarte acid poate agrava ulcerul! Fii atent/a si la produsele cu rosii, ceapa , usturoi si alimentele puternic condimentate in general.

3. Consuma multe fibre. Dietele bogate in cereale integrale si alimentele bogate in fibre ajuta la controlul productiei de acid gastric. Asigura-te ca mananci suficiente legume fibroase. Daca nu consumisuficiente alimente bogate in vitamine, organismul va reactiona mai dificil impotriva ulcerului!Surse bune de fibre sunt painea integrala, pastele si orezul brun. Opteaza pentru cantitati limitate de carne slaba si produse lactate cu continut scazut de grasimi. Nu exista o dieta recomandata pentru cei cu ulcer, asa ca ar trebui sa stii ce alimente iti provoaca iritatie la stomac! Consumul de alimente bogate in antioxidanti (afine, cirese, rosii, dovlecei si ardei gras), flavonoide (mere, telina, merisoare, ceapa, usturoi si ceai), vitamina B si calciu (migdale, fasole, cereale integrale, spanac, varza) ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor. Nu uita sa bei 6-8 pahare de apa in fiecare zi!

4. Mananca la ore fixe. Un bolnav de ulcer gastric nu este sfatuit sa manance putin si des.Acest comportament poate provoca perturbarea productiei normale de acid gastric, iritand intr-un final stomacul. Mananca regulat (de 2 sau 3 ori pe zi) pentru a regla nivelul de acid din stomac. Nu manca nimic cu 2 ore inainte de culcare!

Alte atentionari:

1. Renunta la alcool. Consumul frecvent de alcool este un factor de risc in dezvoltarea ulcerului gastric. Daca suferi de asa ceva, ar trebui sa renunti la alcool, ma ales la tarii!

2. Redu consumul de cofeina. La fel ca anumite alimente, cofeina poate contribui la cresterea secretiei de acid din stomac, care, la randul sau, creste probabilitatea de ulcer. Cofeina se gaseste intr-o mare varietate de bauturi, cum ar fi cafea, ceai si bauturi energizante. Uni speciliasti cred ca pana si cafeaua decofeinizata poate creste productia de acid din stomac!

3. Incearca sa te lasi de fumat! Substantele chimice din fumul de tigara pot slabi mucoasa stomacului, ceea ce irita si poate provoca ulcer. Similar altor stimulente, nicotina poate contribui la cresterea productiei de acid gastric. Tot nicotina este responsabila si cu inflatia care impiedica procesul de vindecare.

4. Redu nivelul de stres. Desi nu exista o corelatie clara intre stres si ulcer, unii bolnavi au constatta ca atunci cand stresul emotional din viata lor a crescut, au cresctu in intensitate si durerile ulceroase!

Citeste si:  Cum pot fi diminuate simptomele gastritei

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Hiperaciditatea reprezinta cresterea excesiva a acidului clorhidric din secretia gastrica. Mai simplu spus, stomacul produce prea mult...
Citeste prospectul medicamentului Zantac, preparate orale si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii:...
Citeste prospectul medicamentului Zantac, comprimate si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: Tratamentul...