Intoleranta la lactoza. Cum se testeaza

Intoleranta la lactoza. Cum se testeaza

Lactoza este o substanta organica incolora, solida, cu gust dulce care se gaseste in produsele lactate. In general, intoleranta la lactoza vine impreuna cu un pachet de simptome. De exemplu, este posibil sa ai dureri de stomac sau diaree, dupa ce ai baut un pahar de lapte. Poti testa potentiala intoleranta acasa, eliminand produsele lactate din dieta. Este important, de asemenea sa faci un test de specialitate.

Intoleranta la lactoza. Simptome:

1. Gaze si balonare. Daca te simti balonat/a, dupa ce ai consumat un produs lactat, s-ar putea sa suferi de intoleranta la lactate. Aceasta stare va provoca , de cele mai multe ori, ercutatie(eliminarea gazelor pe cale bucala - ragaiala) si flatulenta(eliminarea gazelor din stomac si intestine prin cavitatea anala).

2. Galagie in stomac. Cand mananci lactate, s-ar putea sa observi ca stomacul tau incepe sa produca zgomote intense, de parca ar plange. Se intampla, deoarece incearca sa digere lactoza si nu poate. Aceste zgomote s-ar putea sa fie dublate de o senzatie de foame, desi abia ai mancat!

3. Greata si crampe abdominale. Stomacul tau are probleme cu digerarea lactozei, asa ca s-ar putea sa dea durere. Senzatia de greutate si crampele stomacale sunt simptome comune ale intolerantei la lactoza.

4. Diaree si varsaturi. Diareea si scaunele moale sunt mai frecvente pentru o persoana cu intoleranta la lactoza. Uneori pot aparea si varsaturile. Practic, orice fel de disconfort la stomac ar putea indica intoleranta la lactoza. Desigur, ar trebui sa cauti aceste simptome in mod specific dupa ce ai mancat produse lactate.

Intoleranta la lactoza. Testare acasa:

1. Identifica alimentele cu continut ridicat de lactoza din dieta. Lactoza se gaseste in aproape orice produs lactat(lapte, inghetata, crema de cafea, unt etc). Chiar si pudrele proteice, carnatii, carnea, chipsurile aromate si sosurile pentru salata pot contine lactoza.Aceste produse alimentare ar putea cauza disconfort la stomac. Fa un exercitiu de memorie, amintindu-ti cat de des consumi astfel de alimente. De exemplu, te doare stomacul dupa ce mananci un bol de cereale cu lapte obisnuit? Daca da, asta ar putea indica intoleranta la lactoza.

2. Lactoza ascunsa. Lactoza poate fi in alimente la care nu te astepti, cum ar fi supe si sosuri. Poate fi, de asemenea, prezenta in alimente precum sosuri pentru salate, paine, piue de cartofi instant, supe, margarina, ciocolata cu lapte si chiar cereale pentru micul dejun. Citeste, asadar, etichetele pentru a cauta ingredientele lactate.

3. Elimina produsele lactate din dieta. Nu mai consuma lactate si elimina orice alte posibile surse de lactoza, timp de cel putin 2 saptamani. Daca in aceasta perioada dispar simptomele precum diaree, greata, balonarea si acumularea de gaze, este posibil sa suferi de intoleranta la lactoza. Mergi la medic. E posibil sa ai o alta afectiune de baza, pe langa intoleranta la lactoza.

Intoleranta la lactoza. Testarea la medic:

1. Testul de toleranta la lactoza(de absorbtie a lactozei). Pentru acest test, vei bea un lichid bogat in lactoza. Dupa 2 ore, un medic va efectua un test de glucoza. Daca nivelul zaharului din sagne nu creste, inseamna ca nu ai digerat lactoza in mod corespunzator.

2. Testul genetic pentru intoleranta la lactoza este o alternativa foarte simpla pentru pacient. Acesta nu este influentat de momentul recoltarii sau de bolile asociate, nefiind incarcat cu lactoza. Ti se va lua o proba de sange din deget, apoi ti se va masura nivelul zaharului din sange.

3. Testul de malabsortie a lactozei (testul hidrogenului in aerul expirat). Vei bea dupa o perioada de repaus digestiv un lichid cu continut de lactoza dupa care se masoara cantitatea de hidrogen din aerul expirat la intervale de 30 minute timp de 3 ore. In mod normal, ar trebui sa fie detectata o cantitate relativ mica de hidrogen. Daca lactoza nu este asimilata, aceasta ajunge sa fermenteze, la nivelul intestinului, iar cantitatea de hidrogen eliminata este mai mare.

4. Test de aciditate a scaunului, in cazul copiilor care nu pot efectua celelalte teste. Se va colecta o proba din scaunul copilului suspectat ca are intoleranta la lactoza.Proba ajunge apoi la medicul specialist. In momentul in care lactoza ramane in sistem, cantitatea de acid lactic creste si va aparea in proba de scaun.

5. Biopsie a intestinului subtire pentru a testa alte afectiuni. Medicul specialist va introduce un mic tub in gatul pacientului. Desi suna infricosator, de obicei nu doare, deoarece se va folosi un anestezic local. Apoi, medicul va preleva o mica proba de tesut din mucoasa intestinului subtire si o va testa pentru alte afectiuni, cum ar fi boala celiaca. Desi acest tip de biopsie nu se face foarte des pentru intoleranta la lactoza, medicul poate solicita una pentru a ajuta la excluderea altor posibilitati. Daca proba de tesut contine o cantitate mica de lactaza, probabil ca suferi de intoleranta la lactoza.

Citeste si: Cum puteti adauga probiotice la dieta zilnica

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Gustul dulce este un simt de baza care ar trebui sa fie experimentat doar atunci cand consumam...
Tensiunea arteriala crescuta(hipertensiunea) este o afectiune periculoasa pe care o poti regla, pe moment, chiar si acasa....