Cum sa ai un somn odihnitor si sanatos. Renunta la aceste obiceiuri nocive

Cum sa ai un somn odihnitor si sanatos. Renunta la aceste obiceiuri nocive

Oamenii isi creeaza obiceiuri in orice zona a vietii. Nici somnul nu face exceptie. Din pacate, aceste traditii destinate odihnei de noapte sunt, in mare masura, nocive. E demonstrat stiintific, asa ca renunta cat de repede poti la ele!

Obiceiuri nesanatoase legate de somnul de noapte:

1. Dormi cinci ore. E suficient. Exista personalitati din toate domeniile care dorm foarte putin noaptea. Asta nu inseamna, insa, ca procedeaza bine pentru sanatate. Spre exemplu, fostul premier al Marii Britanii, Margaret Thatcher, dormea doar 4 ore pe noapte, in anumite perioade. La fel si cancelarul german Angela Merkel. Nu le luati ca exemple! Cercetatorii aduc contrargumente solide. Somnul insuficient noaptea, pe terme mediu si mai ales lung, creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord si accidentul vascular cerebral. Majoritatea specialistilor recomanda o perioada de odihna de 7-8 ore pe noapte.

2. Consuma alcool, seara. Vei favoriza somnul odihnitor. Da. Alcoolul te adoarme mai repede, avand in vedere functiile sale inhibitoare. Din pacate, are si rolul de a diminua dramatic calitatea odihnei! Si asta pentru ca va tulbura etapa de somn REM (miscarea rapida a ochilor), o perioada foarte importanta pentru memorie si invatare.

De asemenea, alcoolul este diuretic, asa ca s-ar putea sa mergi frecvent la toaleta pentru a urina. Iar asta inseamna intreruperea somnului...

3. Priveste la tv inainte de culcare pentru a te relaxa. Seara, majoritatea televiziunilor de pe piata dau orice, dar numai programe relaxante nu! Stiri, filme, divertisment. In toate aceste tipare regasim violenta fizica/verbala si suficient material nud. Aceste imagini nu te vor linisti, ci vor avea darul de a-ti provoca insomnie si chiar stres. In plus, tv-ul, telefonul si tableta produc lumina albastra, fenomen ce poate intarzia producerea de melatonina( hormonul somnului).

4. Cand ai insomnie, ramai in pat. Te foiesti pana strangi cearsaful sub tine? Gandurile te-au napadit si nu poti adormi nicicum? Nu-ti impune sa ramai in pat! Din contra! Ar fi bine sa te ridici cateva minute, timp in care sa faci ceva care sa-ti distraga atentia si sa-ti elibere mintea de gandurile negative. Spre exemplu, ai putea sa iti pui sosetele favorite.

5. Foloseste functia de amanare a alarmei. Majoritatea oamenilor folosesc aceasta functie, crezand ca inca 5-10 minute de somn ii vor ajuta sa fie mai fresh peste zi. In realitate, nu e deloc asa! Acele minute nu fac decat sa pacaleasca creierul si implicit intregul organism. Vei avea doar impresia ca esti mai odihnit/a. Practic, acele cateva minute inseamna un somn de o calitate scazuta. Sfatul specialistilor? Imediat ce alarma suna, ridica-te din pat cu miscari naturale(fara sa te grabesti), intinde-te, apoi deschide perdelele si expune-te la lumina cat mai puternica(naturala, daca se poate).

6. Sforaitul nu e periculos. Sforaitul poate fi inofensiv, dar poate fi si un semn al apneei(oprire temporara a respiratiei). Acest fenomen zgomotos relaxeaza si ingusteaza peretii gatului, determinand, uneori, stoparea respiratiei pe termn scurt. Din pacate, persoanele care sforaie puternic sunt predispuse la urmatoarele afectiuni: hipertensiune arteriala, batai neregulate ale inimii, atac de cord, accident vascular cerebral.

Concluzie. Somnul de noapte este esential pentru imbunatatirea starii de sanatate, a starii de spirit si pentru prelungirea vietii.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Te simti inconfortabil sa stai dezbracat/a cand te afli acasa? Ar trebui sa elimini orice inhibitie si...
Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Esti pasionat de pescuit, dar esti novice in domeniu? Ai vrea sa prinzi si peste mai mare...