Cum sa reduci stresul la birou

Cum sa reduci stresul la birou

Stresul reprezinta o problema  extrem  de prezenta in societatea secolului al XXI-lea. Omul modern traieste cel mai mare nivel de stres la locul de munca. Statisticile si studiile arata ca presiunile legate de munca, cum ar fi termenii, politica de birou si posibilitatea de a fi concediat, sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale stresului.

Stresul provocat la serviciu reprezinta o realitate nedorita. Cum nu il poti evita , e necesar sa inveti cum sa il reduci. Iata cateva sfaturi:

1. Organizeaza-ti programul de lucru. Este foarte important sa fii eficient la birou. Noteaza intr-o agenda activitatile pe care trebuie sa le desfasori in ziua respectiva, alaturi de timpii necesari fiecarui demers in parte. Poate parea banal, dar te va ajuta sa vezi negru pe alb ce ai de facut. In plus, vei afla cand si cum iti vei putea lua o pauza de lucru.

2.  Refuza activitatile care nu iti revin prin fisa postului! Poate fi foarte tentant sa vrei sa-i multumesti pe toti de la birou, in speranta ca vei fi apreciat. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa faci treaba altora. Nu actiona astfel, chiar daca esti convins ca poti duce orice sarcina la bun sfarsit. Vei parea un tip slab, iar ceilalti vor profita de tine. Nu deveni omul bun la toate! Invata sa spui NU!

3. Curata si decoreaza biroul. O modalitate usoara de a reduce stresul de la  birou ar fi decorarea acestuia  cu lucruri care sa contracareze starile negative. Fotografiile cu locuri care va plac, cu familia sau cu peisajele preferate sunt cateva dintre obiectele care te pot relaxa intr-o zi grea. De asemenea, lumanarile parfumate te pot ajuta sa reduci nivelul de stres. Daca genul de activitate permite, poti asculta muzica favorita.

Si nu uita! Un birou dezordonat iti va creste starea de disconfort.

4. Cauta echilibrul! Pentru a fi mai putin stresat la birou, ai nevoie de relaxare si de odihna in timpul liber. Nu deveni dependent de munca! Daca timpul din afara programului presupune tot activitati conexe cu job-ul tau, nu e un semn bun pentru sanatatea ta. Incearca sa te rupi de problemele de la birou si sa te axezi pe hobby-uri. Mergi la pescuit, la film, la bere cu baieti sau cu fetele in mall. Fa orice te relaxeaza si uita pentru cateva ore de munca!

5. Ai grija de sanatatea ta. Avand grija de tine, vei fi capabil sa faci fata provocarilor de la serviciu.

Dormi suficient(7-8 ore pe noapte). Daca mergi obosit la munca, randamentul iti va scadea, vei deveni agitat, nesigur, stresat.

Chiar daca ai un program incarcat, incearca sa mananci regulat. O alimentatie sanatoasa ajuta organismul sa functioneze la parametri normali.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sindromul de stres post-traumatic (PTSD) este o afectiune psihologica care se instaleaza in urma experientelor traumatice severe...
Viata omului modern este nelipsita de stres. Uneori, stresul cotidian se rasfrange asupra corpului si la nivel...
Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa raporteze simptome fizice, cum ar fi dureri de cap si...