Cum sa raspundeti la 6 intrebari comune in timpul unui interviu?

Exista 6 intrebari comune, pe care angajatorii le adreseaza in timpul interviurilor, pentru a diferentia o persoana, de restul grupului.

Aceste intrebari au raspuns deschis si va pot ajuta sau va pot bloca. Majoritatea angajatorilor aplica aceste intrebari, pentru a-si face o impresie despre calitatile ce privesc personalitatea si profesionalismul persoanei intervievate.

Iata care sunt cele 6 intrebari comune si cum puteti raspunde la ele timpul unui interviu:

- Spuneti-mi despre dumneavoastra. Cand un interviator va pune acesta intrebare, acesta nu doreste sa stie care va sunt hobby-urile dumneavoastra sau in ce cartier locuiti. Daca nu sunteti pregatiti sa raspundeti, cu siguranta nu veti putea face o impresie buna. Acesta este momentul in care va puteti etala cariera profesionala de pana in prezent, iar raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa fie bine structurat. Nu este necesar sa va prezentati intreg CV-ul, insa este bine sa faceti un rezumat al vietii dumneavoastra profesionale.

- De ce ar trebui sa va angajam? Oamenii tind sa raspunda la aceasta intrebare la modul general. Interviatorul dumneavoastra doreste sa auda un raspuns diferit de cele obisnuite (de genul: „Sunt o persoana muncitoare” sau „Invat repede.”). Este bine sa va enumerati calitatile, de care are nevoie compania la care aplicati. Puteti sa va scoateti in evidenta realizarile anterioare si experientele care va pot ridica deasupra contracandidatilor.

- De ce doriti sa lucrati aici? Greseala comuna a majoritatii aplicantilor este aceea ca in momentul formularii unui raspuns, se concentreaza prea mult asupra propriei persoane. Nu veti fi capabili sa raspundeti la aceasta intrebare, daca nu sunteti foarte bine informati in legatura cu firma la care aplicati. Trebuie sa-i creati impresia interviatorului ca ii cunoasteti foarte bine compania si ca va veti integra foarte bine in cadrul acesteia.

- Care va sunt punctele slabe? Nu este bine sa va prefaceti ca nu aveti asa ceva, deoarece cu totii avem defecte. Insa puteti sa transformati punctele slabe, in unele tari. Nu este bine sa va enumerati defectele, fara a le intoarce in favoarea dumneavoastra. De exemplu, daca credeti ca nu aveti rabdare, puteti adauga faptul ca datorita acestui lucru puteti face mai multe lucruri, fara intarziere si ca, de asemnea, luati masuri pentru a va pastra calmul.

- De ce ati plecat de la ultimul loc de munca? Trebuie sa fiti foarte atenti, atunci cand raspundeti si sa incercati sa nu aratati ca va pare rau dupa jobul anterior. Oferiti motive legate de cariera, cum ar fi acela ca va doriti sa evoluati. Niciodata nu-i vorbiti de rau pe fostii colegi, deoarece nu veti face deloc o impresie buna.

- Unde va vedeti peste 5 ani? Interviatorul nu doreste sa auda despre planuri de casatorie sau de concediu. Dati raspunsuri strict legate de profesie, astfel aratandu-va interesul si cunostintele despre compania la care aplicati. Asigurati-va ca stiti planurile de viitor ale companiei respective si includeti-va in ele.