Afla cum se prepara slanina pentru Craciun

Pentru cei care au carne de porc impanata si le place sa consume slanina, iata o reteta de preparare a slaninei de Craciun.

Ingrediente:

- slanina (cu sorici)
- sare
- usturoi (optional).

Mod de preparare:

##STEP##

Dupa ce s-au scos muschii si pulpele, se taie slanina de la burta in fasii de un lat de palma si de lungime potrivita. ##END STEP##

##STEP##

Se indreapta la capete. Se dau prin sare si se prepara un mujdei de usturoi care se toarna peste slanina. ##END STEP##

##STEP##

Suncile astfel pregatite sunt asezate intr-o putina sau intr-o covata de lemn, impreuna cu costitele si slaninile de asemenea sarate. ##END STEP##

##STEP##

Se pune putina la loc racoros, la o temperatura medie de 3 - 6 C. Slaninile se tin 5 - 6 zile. In fiecare zi se intorc, astfel incat bucatile de deasupra sa vina, pe rand dedesubt si sa stea in zeama pe care au lasat-o. ##END STEP##

##STEP##

Dupa acest timp se scot, se leaga cu sfoara, facand la pulpa o taietura intre tendon si capatul osului, iar la slanina o mica intepatura la un capat, prin care se introduce sfoara. ##END STEP##

##STEP##

Se atarna intr-un loc aerisit si racoros, unde se tin 3 - 4 zile sa se zvante. ##END STEP##

##STEP##

Se dau apoi la fum 2 - 3 zile. Durata afumatului depinde de taria fumului si de marimea bucatilor. Daca se tine prea mult se amareste, iar daca nu se tine suficient, nu are gust si nu se pastreaza bine. ##END STEP##

La fel se prepara muschiul afumat, costitele si picioarele de purcel.